På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda vår webbplats godkänner du detta. Vad är cookies?

Jag förstår
Meny

Just nu är det svårt att ringa in sin deklaration på telefon 020-56100. Vi jobbar på att lösa problemet så snart som möjligt. 

Just nu kan det vara svårt att komma fram till Skatteverkets växel, på grund av tekniska problem.

Logotyp, till startsidan

Förtidsåterbetalning – för dig som har A-skatt

I och med skatteförfarandelagen är det nu svårare att få förtidsåterbetalning av inbetald preliminär A-skatt. Det är oftast enklare att ansöka om ändrad beräkning av skatteavdrag (jämkning) redan under beskattningsåret om du är löntagare eller pensionär.

Du ansöker enkelt om ändrad beräkning av preliminär A-skatt med e-leg via vår e-tjänst Skattejämkning, eller genom att fylla i blanketten Ändring av preliminär A-skatt (SKV 4302).

När kan du få förtidsåterbetalning?

Du kan få förtidsåterbetalning av preliminär A-skatt om du förväntas få överskott av slutlig skatt vid slutskatteberäkningen och att det anses vara oskäligt för dig att vänta med återbetalningen. Dessutom krävs att det ska vara fråga om väsentligt belopp (0,2 prisbasbelopp) och att det finns ett angeläget behov. Om inte samtliga kriterier är uppfyllda kan du intefå förtidsåterbetalning.

Som angeläget behov räknas:

  • begravningskostnader vid dödsfall inom familjen
  • betalning av egna restförda skulder
  • betalning av egna skatteskulder som riskerar att restföras. Undantag från väsentligt belopp kan i dessa fall tillåtas
  • felaktig handläggning hos Skatteverket t.ex. felaktigt beslut om skatteavdrag
  • emigration

Så här ansöker du

Du ansöker om förtidsåterbetalning av preliminär A-skatt genom att fylla i blanketten Ansökan Förtidsåterbetalning av preliminär A-skatt (SKV 4318).

Om du ansöker innan du fått din inkomstdeklaration bifogar du handlingar som styrker inkomster, utgifter och gjorda skatteavdrag. Har du fått din inkomstdeklaration bifogar du en kopia av den efter att du gjort eventuella tillägg.

Det finns ingen sista dag för ansökan eftersom en ansökan kan registreras hos Skatteverket till dag före uttaget av den slutliga skatten, men ju närmare din ordinarie utbetalning desto mindre anses det oskäligt att vänta på återbetalningen.

Har du haft debiterad preliminär skatt under beskattningsåret?

Du kan inte få förtidsåterbetalning av en debiterad preliminär skatt (F‑skatt eller SA‑skatt). I stället får du begära omprövning av debiteringen och eventuellt få den sänkta delen återbetald. Läs mer om omprövning av debiterad preliminär skatt:

Förtidsåterbetalning - privatperson
Skatteverket

Till toppen