På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Jag förstår
Meny
Logotyp, till startsidan

Så fungerar ditt skattekonto

Alla fysiska och juridiska personer som ska betala någon form av skatt eller avgift får ett skattekonto.

Skattekontot omfattar i stort sett alla skatter och avgifter som Skatteverket hanterar.

Hur fungerar skattekontot? Hur sköter jag inbetalningarna till skattekontot? (3:40 min)

Alla händelser redovisas på kontot

På skattekontot sammanställs dina skatteinbetalningar, din preliminära skatt enligt kontrolluppgifterna, din slutliga skatt enligt slutskattebeskedet m.m.

Ingen avräkningsordning

På skattekontot finns ingen avräkningsordning mellan olika poster, det vill säga man kan inte säga att en inbetalning är avsedd för en viss enskild skatt eller avgift.

Ränta

På skattekontot beräknas kostnadsränta och intäktsränta. Räntan beräknas dag för dag på det aktuella saldot. Intäktsräntan är skattefri och kostnadsräntan är inte avdragsgill.

Kontoutdrag

Skattekontot stäms av varje månad, och ett kontoutdrag skapas om något annat än en inbetalning eller ränta har bokförts på skattekontot. Du får dock bara kontoutdraget skickat till dig automatiskt via post eller till din e-brevlåda i Mina meddelanden om

  • du får en betalningsuppmaning eller ett betalningskrav  
  • din slutliga skatt bokförs på skattekontot
  • du får pengar utbetalda vid en månadsavstämning
  • en skuld överlämnas för indrivning till Kronofogden eller andra stora överföringar har skett mellan Kronofogden och skattekontot.

När får du en betalningsuppmaning eller ett betalningskrav?

En betalningsuppmaning får du om underskottet på ditt skattekonto är minst 100 kronor (minst 2 000 kronor för företagare/arbetsgivare som ska lämna moms- och arbetsgivardeklarationer eller har F-skatt) när kontoutdraget skapas. Ett betalningskrav får du om ditt underskott är 2 000 kronor (10 000 kronor för företag/arbetsgivare som ska lämna moms- och arbetsgivardeklarationer eller har F-skatt).

Betalningsuppmaning och krav via Mina meddelanden

Om du är ansluten till Mina meddelanden skickas betalningsuppmaningar och betalningskrav endast till din e-brevlåda istället för med vanlig post. Det gäller från och med februari 2014. Tänk på att öppna din e-brevlåda regelbundet, eller så snart du har fått en avisering så att du inte missar en eventuell uppmaning eller ett krav. Obetalda skatteskulder lämnas över till Kronofogden. Betalningsuppmaningar och krav skickas ut efter första helgen i varje månad.

Så fungerar ditt skattekonto
Skatteverket

Till toppen