På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Kyrkoavgift och begravningsavgift

Om du är medlem i Svenska kyrkan den 1 november året före inkomståret ska du betala kyrkoavgift. Begravningsavgift betalas av alla som är folkbokförda i Sverige.

Svenska kyrkans församlingar är huvudmän för begravningsverksamheten, utom i Stockholm och Tranås där kommunen är huvudman. Begravningsavgiften ska täcka huvudmännens kostnader för den löpande begravningsverksamheten, d.v.s. för att hålla och sköta begravningsplatser m.m.

Avgiften ska också täcka huvudmännens kostnader för att erbjuda vissa tjänster i samband med begravningar, exempelvis för att ordna lokaler i samband med begravningsceremonier. Avgiften är däremot inte kopplad till enskilda personers begravningar.

Från och med den 1 januari 2013 hanteras begravningsavgiften fristående från kyrkoavgiften även för medlemmar i Svenska kyrkan. För dig som är medlem i Svenska kyrkan innebär förändringen endast att begravningsavgiften redovisas på en egen rad på ditt slutskattebesked. Detta görs redan för alla andra.

Avgiften betalas i förhållande till din inkomst och kan variera mellan olika församlingar. Den genomsnittliga begravningsavgiften inkomstår 2015 är 0,22 procent.

Kyrkoavgift och begravningsavgift
Skatteverket

Till toppen