På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Gränsgångare

Med gränsgångare menas en person som under inkomståret är bosatt och betalar skatt i en gränskommun på den norska eller svenska sidan och pendlar till sitt arbete i en gränskommun på andra sidan gränsen. Observera att kommunerna där man bor respektive arbetar inte behöver gränsa till varandra.

Gränsgångare bosatta i Sverige

Gränsgångare beskattas endast i Sverige och den regeln gäller endast för anställningsinkomst.

Förutom att kommunerna ska vara gränskommuner krävs att personen regelmässigt uppehåller sig i sin fasta bostad i Sverige. I normalfallet innebär det att vistelsen i Sverige omfattar minst två dagar och en övernattning per vecka. Med dag avses också del av dag.

Du har samma möjlighet att göra avdrag i din inkomstdeklaration i samband med arbetet i Norge som om du skulle arbeta i Sverige, t.ex. avdrag för resor.

Arbetar du enbart i Norge kommer arbetsgivaren att dra en s.k. trygdeavgift. Avgiften ger rätt till norsk pension och sjukpenning. Du slipper i gengäld att betala den allmänna pensionsavgiften i Sverige samt får möjlighet att yrka avdrag för trygdeavgiften i den svenska deklarationen. I normalfallet ska du själv betala in preliminärskatten som särskild A-skatt. Det är endast om den norska arbetsgivaren har fast driftställe i Sverige som denne drar preliminär skatt.

Gränsgångare bosatta i Norge

Gränsgångare beskattas endast i Norge och den regeln gäller endast för anställningsinkomst. Förutom att kommunerna ska vara gränskommuner krävs att personen regelmässigt uppehåller sig i sin fasta bostad i Norge. I normalfallet innebär det att vistelsen i Norge omfattar minst två dagar och en övernattning per vecka. Med dag avses också del av dag. 

Gränsgångare bosatta i Norge ska ha hemvist i Norge enligt skatteavtalet. Personen ska styrka detta med ett hemvistintyg utfärdat av skattemyndigheten i Norge.

Gränskommuner i Norge och Sverige från norr till söder:

Norska gränskommuner
FylkeKommun
Troms fylkeStorfjord, Målselv och Bardu
Nordland fylkeNarvik, Ballangen, Tysfjord, Hamaröy, Sörfold, Fauske, Saltdal, Rana, Hemnes och Hattfjelldal
Nord-Tröndelag fylkeRöyrvik, Lierne, Snåsa, Verdal och Meråker
Sör-Tröndelag fylkeTydal och Röros
Hedmark fylkeEngerdal, Trysil, Våler, Åsnes, Grue, Kongsvinger och Eidskog
Akershus fylkeAurskog-Höland
Östfold fylkeRömskog, Marker, Aremark, Hvaler och Halden
Svenska gränskommuner
LänKommun
NorrbottenKiruna, Gällivare, Jokkmokk och Arjeplog
VästerbottenSorsele, Storuman och Vilhelmina
JämtlandÅre, Strömsund, Krokom, Härjedalen och Berg
DalarnaÄlvdalen och Malung
VärmlandTorsby, Arvika, Eda och Årjäng
Västra GötalandDals-Ed, Tanum och Strömstad
Skatteverket

Till toppen