På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Bo i Norge med fritidshus i Sverige

Om du bor i Norge och har fritidshus i Sverige gäller vissa regler beroende på om huset räknas som en privatbostad eller en näringsfastighet.

Ett fritidshus kan vara antingen privatbostad eller näringsfastighet, t.ex. en jordbruksfastighet eller ett hyreshus. Om fritidshuset inte uppfyller alla förutsättningar för att ses som privatbostad så ses det som en näringsfastighet till exempel i vissa fall om fritidshuset är uthyrt hela året (se Sökord A ‑ Ö och Privatbostad). När man har en näringsfastighet så driver man en näringsverksamhet och ska redovisa fritidshuset enligt reglerna för näringsverksamhet. Följande avsnitt behandlar enbart fritidshus som är privatbostad.

Kommunal fastighetsavgift eller fastighetsskatt på fastighet i Sverige

När du har ett fritidshus i Sverige ska du lämna en svensk inkomstdeklaration. Du ska i normalfallet betala kommunal fastighetsavgift eller i vissa fall fastighetsskatt i Sverige. I din inkomstdeklaration kommer det att finnas förtryckta uppgifter om fastighetens taxeringsvärde. För med information se broschyren Fastighetsavgift och fastighetsskatt (SKV 296).

Inkomst av uthyrning

Om du har hyrt ut ditt fritidshus i Sverige ska du redovisa detta i den svenska inkomstdeklarationen. Använd hjälpblanketten Uthyrning m.m. (SKV 2199) för att beräkna överskott av uthyrningen.

Du tar upp hyran du fått och sedan får du göra avdrag med 40 000 kronor. Vid uthyrning av småhus får du göra ytterligare avdrag med 20 procent av hyresinkomsten.

Överskottet redovisar du som kapitalinkomst i ruta 7.3 på första sidan i din inkomstdeklaration.

Avdrag för räntor

I den svenska inkomstdeklarationen får du i normalfallet inte göra avdrag för de utgiftsräntor som du haft för lån som avser fritidshuset i Sverige. Det är enbart om du har hyrt ut och du ska redovisa inkomst av uthyrning av fritidshuset i den svenska deklarationen som du får göra avdrag för räntor som avser lån på fritidshuset. Du får göra avdrag för den ränta som avser för den tid som det varit uthyrt. Har huset varit uthyrt i t.ex. fyra veckor så får du begära avdrag med 4/52 av den utgiftsränta för fritidshuset du betalt under inkomståret. Avdraget redovisar du i ruta 8.1 på inkomstdeklarationen.

För att du generellt ska få göra avdrag för utgiftsräntor i Sverige krävs att cirka 90% eller mer av din tjänsteinkomst under året beskattas i Sverige. Du måste i sådant fall välja att beskattas enligt inkomstskattelagen (och inte beskattas med Särskild inkomstskatt). En annan förutsättning för avdrag är du inte kunnat göra avdrag för räntorna i Norge.

Försäljning av fritidshus

Om du säljer ditt fritidshus i Sverige ska du redovisa detta i din svenska inkomstdeklaration enligt svenska regler. Information finns i broschyren Försäljning av småhus (SKV 379).

Skatteverket

Till toppen