På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Svar på vanliga frågor

Räntor, utdelning, uthyrningsinkomst, lotterivinst m.m.

Jag har hyrt ut min bostad. Hur beskattas det?

Har du hyrt ut en privatbostad, exempelvis din villa, ditt fritidshus eller din bostadsrätt, kan det innebära att du ska betala skatt för uthyrningen. Samma sak gäller om du har hyrt ut en bostad som är hyresrätt.

Du får göra vissa avdrag från den ersättning (hyra) som du får för uthyrningen.

Du får alltid göra ett schablonavdrag. Från och med inkomståret 2013 är schablonavdraget 40 000 kronor. Schablonavdraget gäller per år och bostad. Har exempelvis du och din maka eller make hyrt ut ert gemensamma sommarhus (som ni äger med 50 procent vardera) får var och en avdrag med 20 000 kronor (40 000 kronor x 50 procent).

Du får dessutom göra följande avdrag:

  • Vid uthyrning av en privatbostadsfastighet (t.ex. villa eller fritidshus) får du göra avdrag med 20 procent av hyran.
  • Hyr du ut en privatbostadsrätt eller en hyreslägenhet får du avdrag för den avgift eller hyra som du själv betalar, under den tid som bostaden är uthyrd, och som avser den uthyrda delen. Hyr du ut en bostadsrätt får du inte avdrag för den del av den egna avgiften som avser kapitaltillskott.

Du kan inte få några andra avdrag än dessa i samband med uthyrningen.

Blir det ett överskott av uthyrningen, efter att du gjort de avdrag du har rätt till, ska du betala 30 procent i skatt på detta. Överskottet tas upp som en kapitalinkomst i din inkomstdeklaration. Avdragen får inte överstiga ersättningen så att det blir ett underskott.

Undantag

Vid uthyrning till egen eller närståendes arbetsgivare eller eget bolag gäller inte det som sägs om avdrag ovan. I dessa fall får du bara ett skäligt avdrag för de utgifter som uppkommit på grund av uthyrningen. Det kan vara ökade kostnader för el, vatten, värme och sophämtning m.m.

Deklarera

Du kan använda hjälpblanketten SKV 2199 för att räkna ut överskottet av uthyrningen. Blanketten ska inte lämnas in till Skatteverket, men spara den ifall Skatteverket senare skulle ha frågor om din uthyrningsinkomst.

Du kan enkelt deklarera uthyrningsinkomster i vår e-tjänst Inkomstdeklaration 1.

Jag har hyrt ut min bostad. Hur beskattas det?
Skatteverket

Till toppen