På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Förenklad arbetsgivardeklaration

SKV 4805

Ladda ner

Utgåva 26, utgiven i januari 2017. Antal sidor: 2

Information

Den förenklade arbetsgivardeklarationen använder du som är privatperson när du har betalat ut ersättning (i pengar eller andra förmåner) för ett arbete som en annan person gjort åt dig.

Skattereduktion för Hushållsarbete och ROT-arbete
Privatpersoner som anlitar en fysisk person, som inte har F-skattsedel och inte bedriver näringsverksamhet, för ett hushållsarbete eller ROT-arbete får göra ett avdrag (skattereduktion) motsvarande redovisad arbetsgivaravgift (i en förenklad arbetsgivardeklaration). Avdraget (skattereduktionen) är preliminärt och fastställs i samband med den årliga taxeringen. Mer information finns att läsa i broschyren nedan.

Blanketten kan även användas av dödsbon.  

Om arbetet utförts i en bostadsrättslägenhet ska bostadsrättsföreningens organisationsnummer samt lägenhetens beteckning anges.

Om arbetet utförts på en fastighet ska fastighetsbeteckningen anges.

Om den som gör jobbet är företagare med F-skattsedel behöver du inte göra någonting. Då sköter företagaren själv inbetalningen av skatt och avgifter.

Viktig information!

Arbetsgivaravgifterna för anställda födda 1989 eller senare har ändrats under 2015. I instruktionerna kan du läsa om aktuella regler och hur du ska redovisa.

Vart skickar jag blanketten?

Skicka blanketten till den adress som står på blanketten. Om det inte står någon adress där kan du skicka blanketten till ditt skattekontor.

För att kunna öppna filen och läsa den behöver du ett program som kan läsa pdf-filer. Behöver du installera ett program, exempelvis Adobe Reader, kan du ladda ner det från internet. Tips om pdf-dokument

Förenklad arbetsgivardeklaration (SKV 4805)
Skatteverket

Till toppen