På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Svar på vanliga frågor

Inkomst av tjänst

Jag är anställd och ska åka på en tjänsteresa där arbetsgivaren betalar hotellet. Uppkommer en förmån om min make följer med? Och hur beräknas i så fall förmånsvärdet när vi delar hotellrum?

I normalfallet uppkommer en skattepliktig förmån när en make följer med. Det är du som är anställd som beskattas för en så kallad indirekt förmån som enligt praxis är skattepliktig.¹

En förmån av fri logi bör beräknas till 25 procent av kostnaden för hotellrummet. Det är förmånen för den medföljande maken som ska värderas. Arbetsgivarens kostnad för rummet är därför av underordnad betydelse. Inom det statliga avtalsområdet för utlandsresor tillämpar man i dessa fall fördelningen att 25 procent av logikostnaden anses vara privat. Samma procentsats bör gälla för alla arbetsgivare.

Exempel:

Ett hotellrum kostar 1 600 kr/natt. När din make följer med blir förmånsvärdet 400 kr/natt. Värdet reduceras i den mån du eller din make själv betalar för hotellet. Om din make även får andra förmåner, till exempel resan betald eller måltider, värderas detta separat. Det är du som är anställd som beskattas för förmånerna i dessa fall och din arbetsgivare ska enligt vanliga regler redovisa dem i kontrolluppgiften.

I vissa fall kan även den medföljande maken anses delta på resan "i tjänsten", till exempel för att utföra vissa arbetsuppgifter eller delta på sammankomster och vid representationstillfällen. Maken bör som regel i sådant fall vara tillfälligt anställd av arbetsgivaren och få marknadsmässig lön för sin medverkan. Beroende på i vilken grad resan kan anses vara gjord i tjänsten kan skatteplikten helt eller delvis försvinna.

¹Jämför med Utredningen om tjänsteinkomstbeskattning SOU 1993:44, s 111. Även enligt rättspraxis bör beskattning ske, se till exempel RÅ 1988 ref. 30 där det anges att enligt fast praxis ska den anställde beskattas för "den del av resans värde som avsett hans hustrus deltagande".

Jag är anställd och ska åka på en tjänsteresa. Uppkommer en förmån om min make följer med? Och hur beräknas i så fall förmånsvärdet när vi delar hotellrum?
Skatteverket

Till toppen