På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

När du har deklarerat

Teckenspråksfilm om vad som händer efter deklarationen. Längre ned på sidan finns informationen i filmen som text.

Film på teckenspråk om vad som händer när du har deklarerat

Svensk text till filmen

När du har deklarerat går vi igenom dina uppgifter och räknar ut din slutliga skatt. Om Skatteverket behöver fler uppgifter från dig för att kunna räkna ut din slutliga skatt, hör vi av oss. När vi är klara får du ett slutskattebesked där du ser hur mycket du ska få tillbaka eller betala.

Om vi ändrar något i deklarationen

Om Skatteverket behöver fler uppgifter för att kunna räkna ut din slutliga skatt hör vi av oss. Beslutar vi att ändra något i deklarationen så skickar vi slutskattebeskedet tillsammans med ändringsbeslutet. Du som ska få pengar tillbaka får dem i samband med slutskattebeskedet. Om du i stället ska betala in skatt har du 90 dagar på dig att göra det.

Om vi inte ändrar något i deklarationen

Om du bara har godkänt din deklaration eller har gjort ändringar som vi godkänner så kommer slutskattebeskeden i den här ordningen:

  • Får du pengar tillbaka, har anmält konto och har deklarerat genom att sms:a, ringa,  via Skatteverkets app eller e-tjänst så får du slutskattebeskedet i juni.
  • Har du skatt att betala, inte anmält konto eller deklarerat på papper så får du slutskattebeskedet i augusti om du är privatperson.
  • Är du företagare (enskild näringsidkare eller delägare i aktie- och handelsbolag) och har skatt att betala, inte anmält konto eller har deklarerat på papper så får du slutskattebeskedet i september.

Ett fåtal deklaranter vars deklarationer inte har hunnit bli färdiggranskade till juni kan få sitt slutskattebesked i augusti eller september. De som inte är färdiggranskade till augusti eller september kan få sitt slutskattebesked i december.

Om du inte har anmält konto för skatteåterbäring

Får du tillbaka 2 000 kr eller mer får du pengarna automatiskt via en utbetalningsavi. Avierna börjar skickas ut ungefär en vecka efter det att de som har anmält konto får sina pengar. Vi kan inte säga exakt vilken vecka du får din avi.

Får du tillbaka mindre än 2 000 kr står pengarna kvar på ditt skattekonto tills du begär att få dem utbetalda. Vill du ha dem utbetalda så hör du av dig till Skatteverket när du har fått ditt slutskattebesked.

Skatteverket

Till toppen