På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Svensk kapitalpensionsförsäkring

De så kallade kapitalpensionsförsäkringarna är kapitalförsäkringar, det vill säga avdrag medges inte för inbetalningar som du gjort till försäkringarna. Utbetalningar från försäkringarna är fria från inkomstskatt.

När det gäller avkastningsskatt är det emellertid reglerna för pensionsförsäkring som gäller för kapitalpensionsförsäkringarna. Det betyder att avkastningsskatten blir lägre än vad den blir för andra kapitalförsäkringar. Dessa regler har gällt från år 2005 (den deklaration som lämnades år 2006).

Om du har en svensk kapitalpensionsförsäkring, ska det försäkringsbolag du har pensionsavtal med betala avkastningsskatt för din försäkring. Du ska inte själv ange något i din inkomstdeklaration. Försäkringsbolaget sköter skatteinbetalningen, och tar ut motsvarande belopp av dig genom det försäkringsavtal du tecknat.

Obs! Du ska inte ange något i din inkomstdeklaration.

Skatteverket

Till toppen