På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Tidsvinsten

För att du ska få göra avdrag för resor med bil, motorcykel eller mopedbil ska du regelmässigt göra en tidsvinst på minst två timmar per dag jämfört med om du åker kollektivt.

Det som jämförs är tiden då du måste lämna din bostad samt när du kommer hem igen med respektive färdsätt. Tänk på att räkna med den tid det till exempel tar att gå till eller från busshållplats samt till eller från parkeringen.

Att du gör en tidsvinst är ett av kraven för att få göra avdrag för resor med bil, motorcykel eller mopedbil. Det andra kravet är att avståndet mellan din bostad och din arbetsplats är minst fem kilometer.

Flextid

Du som har flextid (flexibel arbetstid) och därmed kan anpassa dig efter kollektivtrafikens tider ska ta hänsyn till det när du beräknar din tidsvinst.


Exempel på resalternativ

Färdsätt

Lämnar bostaden

Kommer hem

Resor med bil

08.00

17.00

Resor med kollektivtrafik

07.00

18.00

Tidsvinsten blir två timmar per dag i exemplet.

Privata ärenden på väg till eller från jobbet

Att du åker bil istället för kollektivtrafik på grund av privata ärenden, till exempel att du lämnar dina barn på förskola eller skola, medför inte att du får göra avdrag för resor med bil. Tidsvinsten och avståndet ska du beräkna som om du inte hade det privata ärendet. Om du däremot måste åka bil på grund av funktionshinder behöver du inte uppfylla kravet på tidsvinst och avstånd.

Flera arbetspass per dag

Använder du bilen, motorcykeln eller mopedbilen i tjänsten, arbetar flera arbetspass per dag eller arbetar skift gäller särskilda regler.

Skatteverket

Till toppen