På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Särskild inkomstskatt för utomlands bosatta artister och idrottsutövare (A-SINK)

Ytterligare information om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta artister och idrottsutövare (A-SINK) finns i broschyren Utbetalning av ersättning till utomlands bosatta artister, idrottsmän m fl SKV 520. Broschyren har både svensk och engelsk text.

Vem är skattskyldig för särskild inkomstskatt (A-SINK)?

Artister och idrottsmän som bor utanför Sverige samt artistföretag och arrangörer som hör hemma i utlandet är skattskyldiga för A-SINK om

  • ersättningen till honom eller henne gäller för publikframträdande i Sverige, och
  • den som får ersättningen vistas i Sverige mindre än sex månader.

Vem ska redovisa särskild inkomstskatt (A-SINK)?

Den som betalar ut ersättning till artist/idrottsman eller artistföretag ska göra skatteavdrag samt redovisa och betala in skatten. Även utländsk arrangör i Sverige är skyldig att redovisa skatten.

Undantag från skatteplikten

Ersättning för kostnader för nödvändig resa eller transport samt förmån av kost och logi i samband med artist- eller idrottsverksamhet, som betalas särskilt av arrangör/utbetalare, är skattefri. Kostnaderna ska kunna styrkas till exempel genom kvitton.

Arbetsgivaravgifter

Arbetsgivaravgifter för artister eller idrottsmän ska betalas i Sverige enligt vanliga regler. Ersättningen är pensionsgrundande för artisten eller idrottsmannen.
 
Om artisten eller idrottsmannen tillhör ett annat lands socialförsäkring enligt EU- förordning eller en konvention, ska han eller hon kunna styrka det genom att visa upp ett intyg som heter Intyg om tillämplig lagstiftning respektive ett utsändningsintyg. Eventuella socialavgifter ska då istället betalas till betalningsmottagarens hemland.

Undantag när artisten/idrottsmannen arbetar i två eller flera länder samtidigt

I vissa fall ska artister eller idrottsmän som bor i ett annat EU-land inte omfattas av svensk socialförsäkring även om de saknar intyg. Det gäller då artister eller idrottsmän kommer till Sverige för att uppträda eller tävla vid ett tillfälle och i övrigt uppträder, tränar eller tävlar i bosättningslandet samt i andra länder inom EU/EES. I dessa fall ska den som betalar ut ersättningen betala eventuella socialavgifter till artistens eller idrottsmannens hemland.

Samordningsnummer

Artister och idrottsmän som är skattskyldiga för A-SINK måste skaffa sig ett svenskt samordningsnummer. Numret rekvireras från Skatteverket på blanketten "Underlag för tilldelning av samordningsnummer för personer som omfattas av A-SINK (SKV 2730). Samordningsnumret ska bland annat användas vid kontakt med Skatteverket.

Skatteregistreringsnummer

Personer som arbetar tillfälligt i Sverige ska förutom samordningsnummer även lämna uppgift till arbetsgivaren om det skatteregistreringsnummer som personen har i sitt hemland.

Redovisning av särskild inkomstskatt (A-SINK) och arbetsgivaravgifter

Arrangören/utbetalaren redovisar skatteavdraget och arbetsgivaravgifterna i en arbetsgivardeklaration på samma sätt som för vanligt anställda.

Vid redovisning av A-SINK ska även lämnas en bilaga SKV 2727 med specificerade uppgifter om artisten/idrottsutövaren. Blanketten kan laddas ner från Skatteverkets webbplats.

Bilagan ska sändas till Skatteverket, 771 83 Ludvika. Kontrolluppgift ska inte lämnas på ersättningar som beskattas enligt A-SINK.

Utländska arrangörer ska redovisa A-SINK-skatten i en särskild skattedeklaration. Blanketten kan rekvireras

  • via registreringsanmälan för utomlands bosatta artister (SKV 3705) som skickas till Skattekontoret i Ludvika
  • från storföretagsregionen (storforetagsregionen@skatteverket.se)
  • på telefon 0771-567 567. Ange att ärendet gäller A-SINK.

A-SINK är en definitiv skatt vilket innebär att den som tar emot ersättningen inte ska lämna någon inkomstdeklaration.

Registrering som arbetsgivare

Om utbetalaren/arrangören inte är registrerad som arbetsgivare sedan tidigare ska en anmälan om registrering som arbetsgivare göras. Arbetsgivardeklarationer skickas ut automatiskt efter registreringen.

Den kan också göras på papper på blanketten Företagsregistrering (SKV 4620).

Skatteverket

Till toppen