Ett samordningsnummer är en identitetsbeteckning för personer som inte är eller har varit folkbokförda i Sverige, men som ändå har behov av att ha kontakt med svenska myndigheter eller andra delar av samhället. Samordningsnumret gör det lättare att ha kontakt med svenska myndigheter, arbetsgivare, skola, banker med mera. Det är Skatteverket som beslutar om samordningsnummer.
Om du ska bo och arbeta här men inte uppfyller kraven för att bli folkbokförd, kan du istället ansöka om ett samordningsnummer. Har du fått ett samordningsnummer och senare blir folkbokförd ersätts samordningsnumret av ett personnummer.
Om du kommer till Sverige för att arbeta måste du vara skatteregistrerad här. Det innebär att oavsett om du har ett samordningsnummer eller inte så måste du skicka in en ansökan om att bli skatteregistrerad.
Du måste göra en ny ansökan om skatteregistrering för varje period eller inkomstår om du inte är folkbokförd i Sverige.
Om du inte har ett samordningsnummer kommer Skatteverket att tilldela dig ett samordningsnummer i samband med att vi hanterar din ansökan om skatteregistrering. Du behöver inte skicka in en ansökan om samordningsnummer separat.
Hur länge du kommer att vistas i Sverige avgör hur du ska beskattas och hur du ska göra för att ansöka om att bli skatteregistrerad.
Du som vistas i Sverige kortare tid än sex månader och arbetar hela eller delar av perioden ska betala särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (SINK).
Ansökan kan du göra via vår e-tjänst eller på en pappersblankett.
Med din ansökan behöver du skicka med:
Om du vistas i Sverige minst sex månader och arbetar hela eller delar av den perioden ska du i de flesta fall betala vanlig inkomstskatt i Sverige. Du ska då skicka in en anmälan om preliminär A-skatt. Det kan du göra genom vår e-tjänst eller på en pappersblankett.
Med din anmälan behöver du skicka med:
Läs mer om vad du behöver tänka på när du är ny i Sverige och ska börja arbeta här.
Om du ska bedriva näringsverksamhet i Sverige ska du ansöka om att bli registrerad för F-skatt. Du kan ansöka om att bli godkänd för F-skatt via vår e-tjänst "Registrering av utländska företag i Sverige" eller på blanketten Skatteanmälan för utländska företagare (SKV 4632).
Om du vistas här längre tid än sex månader (obegränsat skattskyldig utan att vara folkbokförd) och saknar svenskt personnummer eller samordningsnummer tilldelas du ett samordningsnummer i samband med att du blir godkänd för F-skatt.
Om du vistas här kortare tid än sex månader (begränsat skattskyldig) tilldelas du ett särskilt registreringsnummer (GD-nummer) i samband med att du blir godkänd för F-skatt.
Mer information om obegränsat och begränsat skattskyldig:
Statliga myndigheter i Sverige kan begära att du ska tilldelas ett samordningsnummer om de bedömer att de behöver det i ett ärende som gäller dig. Samordningsnumret används då för att identifiera dig och för att underlätta utbyte av information med andra myndigheter och organisationer.
Om en statlig myndighet har begärt att du ska tilldelas ett samordningsnummer får du information om det och behöver inte göra något själv. Exempel på statliga myndigheter är Skatteverket, Försäkringskassan, Migrationsverket och Polisen.
Migrationsverket får även begära att du som beviljats uppehållstillstånd med tillfälligt skydd enligt 21 kap. utlänningslagen tilldelas ett samordningsnummer, även om de inte behöver det i sin verksamhet. Men det förutsätter att det inte finns någon osäkerhet kring din identitet.
Kommuner, regioner, banker eller försäkringsbolag kan inte begära att du ska tilldelas ett samordningsnummer.
Om du inte har svenskt personnummer eller samordningsnummer och ska studera i Sverige kan universitet och högskolor, som har rätt att utfärda vissa examina, begära att du ska tilldelas ett samordningsnummer. Skolan är skyldig att utreda om det finns ett behov av ett samordningsnummer.
Din identitet ska vara fastställd och på den begäran som skolan skickar in till Skatteverket måste det finnas en aktuell kontaktadress där vi kan nå dig.
Om du har anknytning till Sverige och har behov av ett samordningsnummer så kan du ansöka om ett samordningsnummer själv. Det kan exempelvis vara för att du äger en fastighet och behöver teckna ett elavtal eller beställa sophämtning. Eller att du ska studera och behöver öppna ett bankkonto. För att ansöka om samordningsnummer måste du besöka ett av våra servicekontor.
Du kan inte skicka in din ansökan eftersom du måste styrka din identitet med en godkänd identitetshandling. Exempel på godkänd identitetshandling är pass från ditt hemland, främlingspass, identitetskort för EES medborgare eller medborgare i Schweiz, resedokument.
Om du inte kan styrka din identitet med en godkänd identitetshandling får Skatteverket göra en samlad bedömning utifrån de underlag du har lämnat in.
Ansökan ska göras på denna blankett:
Du måste fylla i alla uppgifter i ansökan och det är viktigt att du lämnar en kontaktadress där vi kan nå dig.
Du måste även lämna detaljerad information om på vilket sätt du har anknytning till Sverige och varför du har ett behov av ett samordningsnummer.
Behöver du ett samordningsnummer för att arbeta i Sverige ska du istället ansöka om att bli skatteregistrerad. Läs mer under avsnittet om samordningsnummer för att arbeta som anställd i Sverige.
Om du har ett personnummer eller ett samordningsnummer sedan tidigare ska du inte ansöka om ett nytt, utan använda det du har tilldelats tidigare.
Ni som är vårdnadshavare måste tillsammans med barnet besöka servicekontoret för att ansöka om ett samordningsnummer för barnet. Om båda vårdnadshavarna inte kan följa med måste den som besöker servicekontoret ha en skriftlig fullmakt från den andra vårdnadshavaren. På fullmakten ska det framgå att vårdnadshavaren har rätt att företräda barnet i ansökan om samordningsnummer.
För att tilldela dig ett samordningsnummer behöver vi en aktuell kontaktadress, en adress där vi kan nå dig med våra utskick via posten. Adressen ska finnas med i din ansökan. Det kan vara en adress i Sverige eller i utlandet.
Det är viktigt att du meddelar oss om din kontaktadress ändras.
Du anmäler ändrad kontaktadress på denna blankett:
För att din identitet ska vara fastställd/styrkt måste du kunna styrka uppgift om namn, födelsetid och medborgarskap. I ansökan måste även uppgift om kön, födelseort och kontaktadress finnas med.
Om din identitet är fastställd och du har fått ett samordningsnummer finns aktuella uppgifter om dig i Statens Personadressregister (SPAR). Det kan bland annat underlätta din kontakt med hyresvärd, mobiloperatör, elleverantör m.m.
Du som har ett styrkt samordningsnummer och en giltig ID-handling kan också ha möjlighet att skaffa e-legitimationen Freja eID Plus, vilket gör det möjligt att använda vissa digitala tjänster.
Ett samordningsnummer kan ha olika status. Det kan vara gällande, vilande, vilande stängt eller avregistrerat i samband med att någon avlider. Du kan läsa mer bland annat om reglerna kring vilande samordningsnummer.
Om du som har samordningsnummer vill ändra eller rätta en uppgift som Skatteverket tidigare har registrerat om dig ska du använda blanketten ”Samordningsnummer – Ny uppgift” (SKV 7541). Det kan exempelvis vara om du byter namn eller medborgarskap. Du måste styrka de nya uppgifterna genom att skicka med en vidimerad kopia av pass eller annan handling.
För att ändra kontaktadress där vi kan nå dig ska du använda blanketten ”Samordningsnummer – kontaktadress” (SKV 7542)