På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Kostnadsersättning

Som god man eller förmyndare kan du ha utgifter som är nödvändiga för att du ska kunna utföra ditt uppdrag. Du kan till exempel ha utgifter för porto, telefon eller kortare resor.

När din huvudman ersätter dig för sådana kostnader räknas det inte som lön utan som kostnadsersättning. Förutsättningen är dock att det finns underlag som visar att du haft dessa kostnader för att kunna utföra ditt uppdrag.

Om du inte kan visa underlag för dina kostnader kan du ändå få en schablonmässig kostnadsersättning. Den kan dock aldrig vara högre än 2 procent av prisbasbeloppet. År 2017 är 2 procent av prisbasbeloppet 896 kronor.

Du ska normalt ta upp kostnadsersättningen som inkomst av tjänst i din inkomstdeklaration. Du kan dock få avdrag för kostnader som du kan styrka enligt reglerna för övriga utgifter.

Du ska för din huvudmans räkning redovisa kostnadsersättningen i den förenklade arbetsgivardeklarationen, om huvudmannen använder en sådan. Om huvudmannen använder den vanliga arbetsgivardeklarationen ska du redovisa kostnadsersättningen i kontrolluppgiften.

Din inkomstdeklaration

Du ska deklarera din ersättning som god man i din egen inkomstdeklaration. Om ersättningen är minst 1 000 kr är inkomsten förtryckt i din inkomstdeklaration och du ska ha fått en kontrolluppgift eller ett meddelande om den ersättning du fått.

Skatteverket

Till toppen