På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Delningsekonomi

Kör du personer mot betalning i din egen bil eller hyr ut din bostad eller andra tillgångar? Att göra det med hjälp av digitala marknadsplatser brukar kallas delningsekonomi. Du ska ta upp sådan verksamhet i din inkomstdeklaration. Ibland behöver du också deklarera och betala moms.

Inkomst av uthyrning av privata tillgångar genom en förmedlare är skattepliktig inkomst och ska redovisas i deklarationen som inkomst av kapital.

Om du säljer privata saker som kläder och möbler inköpta för eget bruk på en loppmarknad eller genom en marknadsplats på internet ska du oftast inte betala skatt på det belopp du mottar.

Du ska betala skatt på den inkomst du som privatperson tjänar på att utföra ett uppdrag, oavsett hur uppdraget är förmedlat. Byter du uppdraget mot en annan tjänst ska ni båda betala skatt på värdet av den tjänsten ni mottar.

Skatteverket

Till toppen