På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Svar på vanliga frågor

Övriga frågor

Vad gör jag om jag misstänker att jag har fått bluffmejl eller bluffsms?

Falska mejl kan förekomma i olika varianter och de är särskilt frekventa när det är deklarationsdags eller när skatteåterbäringen är på väg.

Om du har fått ett mejl eller sms som ser ut att komma från Skatteverket, men som du misstänker är falskt ska du

  • inte klicka på länkar i det
  • inte öppna bilagor
  • inte svara på meddelandet.

Vår rekommendation är att du raderar mejlet eller meddelandet.

Om du uppmanas att öppna en bifogad fil som påstås innehålla tips på deklarationsavdrag eller liknande, kan det finnas länkar till en webbsida där du ska uppge dina kontouppgifter för att få skatteåterbäring. Rubriker kan vara moms, faktura, skattekonto, kassaregister med mera.

Om det står att du ska lämna ifrån dig uppgifter om bankkontonummer eller kreditkortsnummer, ska du inte göra det. Skatteverket efterfrågar aldrig dina kontouppgifter i mejl eller sms. Det gör vi endast via våra e-tjänster som du loggar in på med din e-legitimation.

En variant som har cirkulerat har en bifogad zip-fil från Skatteverket.net. I mejlet påstås att det har kommit in felaktigheter till Skatteverket och du ombeds därför lämna kompletteringar. I mejlet kan fiktiva handläggarnamn förekomma.

Så här kan ett bluffmejl se ut

» Exempel 1

» Exempel 2

Vem kontaktar jag?

Om du får ett falskt mejl behöver du inte kontakta Skatteverket om detta. Vi får ofta tips och polisanmäler om någon annan utger sig för att vara Skatteverket.

Om du av misstag har råkat klicka på en länk i mejlet kan du drabbas av virus eller så kallade trojaner. Kontakta din IT-support om du är orolig. Skatteverket kan inte bistå med råd i dessa fall, då vi inte vet om mejlen kan ha gjort skada i din dator.

Om du har fyllt i uppgifter och därigenom blivit utsatt för bedrägeri ska du kontakta polisen för att anmäla brottet. Du bör också kontakta din bank snarast för att spärra ditt konto.

Skatteverket

Till toppen