Den som arbetar på fartyg är ofta borta från hemorten under längre perioder. Här kan du läsa om vad som gäller för resor till och från fartyget samt för ökade levnadskostnader.
Den som är sjöman har ditt tjänsteställe på fartyget. Det innebär att resorna till och från fartyget vid på- och avmönstring betraktas som resor till och från arbetet. Avdrag för kostnad för resor till och från arbetet medges enligt allmänna regler för de sjömän som själva betalar sina resor det vill säga samma regler som gäller för personer med landinkomst.
Om du som arbetsgivare betalar resorna för den som arbetar på passagerarfartyg som går i närfart med fastställd tidtabell är ersättningen/förmånen skattepliktig inkomst och du ska redovisa ersättningen/förmånen per betalningsmottagare i en arbetsgivardeklaration (om kontant ersättning betalas till sjömannen räknas denna in i den kontanta bruttolönen och specificeras inte särskilt).
Om du betalar resorna för den som arbetar på något av de få fraktfartyg, som enligt Skatteverkets beslut går i närfart, är ersättningen/förmånen skattefri. Detta gäller även om resa görs till eller från en ort i utlandet. Ersättningen/förmånen redovisas inte i arbetsdeklarationen.
Den som arbetar på fartyg, som enligt Skatteverkets beslut går i fjärrfart, får i regel resorna vid på- och avmönstring betalade av arbetsgivaren. Ersättningen/förmånen är skattefri. Detta gäller även om resa sker till eller från en ort i utlandet.
Ersättningen/förmånen redovisas inte i en arbetsgivardeklaration.