På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Återföring av uppskovsbeloppet

Med återföring av uppskovsbeloppet menas att uppskovsbeloppet tas upp till beskattning. Vid försäljning av ersättningsbostaden och i samband med gåva ska uppskovsbeloppet alltid tas upp till beskattning. Vid arv, testamente eller bodelning ska uppskovsbeloppet också beskattas, med vissa undantag. Om du vill, har du möjlighet att ta upp hela eller delar av uppskovsbeloppet till beskattning (frivillig återföring). Med ersättningsbostad avses den bostad du köpte när du sålde din tidigare bostad och fick uppskov.

Försäljning av ersättningsbostaden

Du ska ta upp ditt uppskovsbelopp till beskattning när du säljer ersättningsbostaden. Det gör du genom att lägga till uppskovsbeloppet när du beräknar vinst eller förlust på

  • blankett K5, avsnitt B punkt 8, eller
  • blankett K6, avsnitt B punkt 11

när du deklarerar försäljningen. Köper du därefter en ny bostad kan du få uppskov på nytt under förutsättning av kraven för uppskov är uppfyllda. 

Skulle ersättningsbostaden vara en näringsfastighet när du säljer redovisar du i stället uppskovsbeloppet på blankett K7, och på blankett K8 eller K12 om ersättningsbostaden är en näringsbostadsrätt eller oäkta bostadsrätt vid försäljningen.

Benefika förvärv (arv, testamente, gåva eller bodelning)

Uppskovsbeloppet ska alltid återföras om ersättningsbostaden övergår till en ny ägare genom gåva. Vid överlåtelse genom arv, testamente och bodelning ska uppskovet också beskattas utom i vissa situationer. Uppskovsbeloppet behöver inte återföras till beskattning om ersättningsbostaden övergår genom:

  • arv eller testamente till maka, make, sambo eller hemmavarande barn under 18 år
  • bodelning med anledning av att ett äktenskap eller ett samboförhållande löses upp eller att makan, maken eller sambon dör.

Uppskovsbeloppet överförs i dessa fall till den nya ägaren till bostaden.

Uppskovet ska däremot återföras till beskattning om det görs en bodelning under äktenskapet.

Du redovisar såväl återföring som överföring av uppskovsbeloppet på blankett K2 året efter överlåtelsen.

Frivillig återföring

Du kan välja att återföra hela eller delar av uppskovet till beskattning även om du inte har sålt din ersättningsbostad. Du måste återföra minst 20 000 kr under inkomståret/kalenderåret om du återför en del av uppskovsbeloppet. Återför du däremot hela det kvarvarande uppskovsbeloppet får beloppet vara lägre än 20 000 kr. Frivillig återföring gör du på blankett K2. Det återförda beloppet räknas som en inkomst som du har haft under inkomståret/kalenderåret före det år som du deklarerar det återförda beloppet.

Exempel

Om du gör en frivillig återföring av 20 000 kronor i deklarationen 2017 räknas dessa 20 000 kronor som en inkomst som du har haft under 2016. Det har betydelse om du ska göra en extra inbetalning av skatt.

Skatteverket

Till toppen