På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

startsida

Räkna ut avdrag för renoveringar och nybyggnation

Med denna tjänst får du hjälp att beräkna och uppskatta hur mycket avdrag du kan få för förbättringsutgifter. Det underlättar om du har alla underlag tillgängliga. Sortera dem gärna utifrån år och åtgärd. Dina resultat sparas i en lista som ger dig en bra överblick av alla dina åtgärder. Summan av avdragen använder du sedan som underlag när du deklarerar din bostadsförsäljning.

Tjänsten stöds ej i mobilvy

Kostnader som du inte kan göra avdrag för

Tänk på att du inte får göra avdrag för

  • värdet av ditt eget arbete
  • utgifter som du har fått försäkringsersättning för
  • den del av utgiften som du har fått i rotavdrag
    » Läs mer om rotavdrag
  • utgifter du haft för grundförbättringar före 1952 för småhus och före 1974 för bostadsrätt
  • utgifter du haft för reparation och underhåll längre tillbaka än fem år innan du sålde bostaden.

Har du reparerat och underhållit samma byggnadsdel vid flera tillfällen är det bara den senaste utgiften som du får ta med i beräkningen.

Uppskatta kostnaden om du inte har kvitton

Om du saknar kvitton eller fakturor har du ändå möjlighet att begära avdrag för dina förbättringsutgifter. Du får då uppskatta hur mycket åtgärderna kostade. Du ska då kunna bevisa omfattning av och tidpunkt för dina förbättringsarbeten med andra dokument, till exempel foton, ritningar, kontoutdrag, bygglov, lånehandlingar eller fastighetsdeklaration.

Tänk på att spara sammanställningen

Resultatet sparas inte automatiskt, så tänk på att spara din sammanställning på annat sätt. Du kan till exempel skriva ut sidan eller ta en skärmdump (kallas även skärmklipp, skärmavbild eller print screen). I många webbläsare kan du också spara sidan som en pdf-fil om du klickar på skriv ut och därefter väljer pdf-format.

Du ska inte skicka in resultatet till Skatteverket. Men det kan vara bra att spara om Skatteverket senare skulle fråga dig om hur du har beräknat ditt avdrag.

Skatteverket

Till toppen