På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Kolonistugor och andra småhus på arrendetomt

Alla småhus som får ett taxeringsvärde på minst 50 000 kronor ska finnas i Skatteverkets fastighetstaxeringsregister. Du som har huset ska betala kommunal fastighetsavgift för det. När du lämnar din fastighetsdeklaration får Skatteverket rätt uppgifter om huset. De flesta hus på arrendetomt är kolonistugor.

Uppgifterna som du lämnar fungerar som underlag för Skatteverkets beräkning av stugans taxeringsvärde. De är nödvändiga för att din fastighetsavgift eller fastighetsskatt ska bli rätt.

Att stugan är fastighetstaxerad har också betydelse om du till exempel ska låna pengar hos en bank med stugan som säkerhet eller få försäkringsersättning för skador på stugan.

Har du fått en fastighetsdeklaration hemskickad?

Du som nyligen har fått ett brev från Skatteverket om att du ska deklarera din kolonistuga eller ett annat småhus på arrendetomt ska skicka in deklarationen till Skatteverket så snart som möjligt. Adressen och namnet på din handläggare står i brevet du fått från Skatteverket. I brevet står det också vilket datum du ska skicka in din deklaration.

Skatteverket

Till toppen