På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Bygglovsbefriade om- och tillbyggnader

Du har rätt att göra vissa mindre till- och ombyggnader på ditt småhus utan bygglov. Enligt plan- och bygglagen har du sedan halvårsskiftet 2014 också rätt att uppföra ett komplementbostadshus eller en komplementbyggnad på 25 kvadratmeter, ett så kallat Attefallshus.

Från och med den 2 juli 2014 har det gjorts ett antal förenklingar i plan- och bygglagen för byggåtgärder på småhusfastigheter. Här kan du läsa om vilka de är och hur de påverkar fastighetstaxeringen av småhus från 2015.

Attefallshus (komplementbostadshus)

Du har rätt att i omedelbar närhet av ett befintligt en- eller tvåbostadshus uppföra ett komplementbostadshus eller en komplementbyggnad med en maximal byggnadsarea på 25 kvadratmeter.

Tillbyggnad på befintligt småhus

Du har rätt att bygga ut din befintliga bostadsbyggnad med maximalt 15 kvadratmeter bruttoarea (invändig yta i samtliga plan samt ytterväggarnas tjocklek).

 
Skatteverket

Till toppen