På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Tomträtt

Tomträtt innebär rätt att nyttja en fastighet (tomten) utan att äga den. Ägaren, oftast en kommun, upplåter fastigheten under lång, obestämd tid. Du som har nyttjanderätten kallas tomträttshavare och vanligtvis är ändamålet med en tomträtt boende i så kallade egnahem.

Tomträtten är näst intill jämförbar med äganderätt. Det innebär bland annat att du har obegränsad rätt att överlåta tomträtten till någon annan eller att pantsätta den.

Fastighetsavgift/fastighetsskatt

Vid beskattningen jämställs tomträtt med fastighet och du som tomträttshavare med ägare till fastigheten. Det innebär t.ex. att en tomträttshavare betalar kommunal fastighetsavgift eller statlig fastighetsskatt för en tomträtt med småhus enligt samma regler som den som själv äger sin småhusfastighet.

Tomträttsavgäld

Du som tomträttshavare får betala en årlig avgift till ägaren, en så kallad avgäld. Den är avdragsgill på samma sätt som ränteutgifter.

Försäljning med mera

Vid avyttring (till exempel köp eller byte) av tomträtt gäller samma regler för kapitalvinst som för en ägd fastighet.

Skatteverket

Till toppen