På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Våra uppgifter

Skatteverkets huvuduppgifter är att ta in skatter, sköta folkbokföringen, registrera bouppteckningar och vara borgenär åt staten.

Politikerna i riksdag, kommuner och landsting bestämmer vilka och hur stora skatter vi ska ha. Arbetet med att ta in skatterna sköts däremot av Skatteverket, som har kontor över hela landet.

Skatteverket lyder under regeringen men är en fristående myndighet. Det betyder att regeringen inte kan påverka enskilda personers eller företags skattefrågor.

Nedan kan du läsa om Skatteverkets huvuduppgifter:

  • skatter
  • folkbokföring
  • bouppteckningar
  • borgenärsarbetet

Vill du veta mer är du välkommen att kontakta närmaste skattekontor eller ringa vår skatteupplysning, tfn 0771-567 567.

Skatter

Skatteverket förvaltar Sveriges skatter, som är av olika slag.

Inkomstskatt

I Sverige betalar vi skatt på alla inkomster, t.ex. lön, sjukpenning och pension. Räntor och utdelningar samt vinster vid försäljning av aktier, villor och bostadsrätter räknas också som inkomster och beskattas. Vi deklarerar våra inkomster en gång om året i en inkomstdeklaration, t.ex. via Internet. Inkomstskatten går främst till kommuner och landsting, men även till staten.

Moms och punktskatter

Staten tar ut moms (mervärdesskatt) på de flesta varor och tjänster som säljs. Momsen är inräknad i det pris vi betalar som privatpersoner. I de flesta fall är den 25 procent. På vissa varor, t.ex. bränsle, energi, alkohol och tobak, tar staten även ut så kallad punktskatt.

Socialavgifter

Socialavgifter ska betalas för all arbetsersättning. Arbetsgivaren betalar socialavgifter för anställda, vanligen en gång i månaden.

Skatt på näringsverksamhet

Den som driver enskild näringsverksamhet eller handelsbolag betalar skatt på överskottet av verksamheten. Näringsidkaren deklarerar överskottet i den vanliga inkomstdeklarationen. Ett aktiebolag betalar däremot alltid 22 procent i skatt på bolagets vinst.

Folkbokföring

Skatteverket har hand om folkbokföringen. Alla som bor i Sverige folkbokförs. I folkbokföringen registreras vilka som bor i Sverige och var. Alla som folkbokförs får ett personnummer, som bl.a. används vid kontakt med myndigheter. Personnumret är unikt och består av födelsedatum och ett nummer på fyra siffror.

Bouppteckningar

Skatteverket registrerar bouppteckningar. En bouppteckning är en handling som visar en avliden persons tillgångar och skulder.

Borgenärsarbetet

Skatteverket ansöker om konkurs för statens räkning och som bevakar statens fordringar i konkurs.

Våra uppgifter
Skatteverket

Till toppen