På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Skattepolicy som hållbarhetsarbete

Många företag ser i dag socialt ansvarstagande eller CSR (corporate social responsibility) som ett viktigt sätt att vårda varumärket. CSR omfattar miljömässiga, sociala och ekonomiska perspektiv. Ofta används begreppet "hållbarhet" istället och syftar då på hur företaget kan bidra till ett hållbart samhälle.

Det blir allt vanligare att även synen på betalning av skatter ingår i företagens hållbarhetsarbete. Det är naturligt att Skatteverket följer den här utvecklingen och att vi ser positivt på att diskussionen förs. Skatteverkets bedömning är att ju fler företag som tar fram och följer en skattepolicy desto bättre kan skattesystemet fungera och därmed ökar viljan att göra rätt.

En skattepolicy kan ses antingen som en del av ett bredare hållbarhetsarbete eller som en separat fråga. Oavsett vilket, är det önskvärt att företagens styrelser och ägare diskuterar och tar ställning i sin syn på betalning av skatter.

Skatteverkets syn på företagens skattepolicy

Skatteverket ser positivt på att företagen tar fram en skattepolicy med ställningstaganden, exempelvis till användandet av skatteupplägg där rättsläget bedöms som osäkert. Andra inslag kan vara hur man ser på skatteplanering som kan uppfattas som stötande av omvärlden och förhållningssätt till underleverantörers skattebeteende.

Vi har dock inga närmare synpunkter på vad en skattepolicy ska innehålla eller hur den ska utformas. Det är en bedömningsfråga för företaget och dess styrelse. Skatteverket beskattar företag utifrån gällande rätt, varken mer eller mindre. 

Om ett företag har en skattepolicy eller inte saknar betydelse för Skatteverkets urval för kontroll. Skatteverkets riskvärdering sker helt oberoende av en eventuell skattepolicy.

Vill du veta mer?

Skatteverket deltar gärna i diskussionen om utformningen av en skattepolicy. Hör av dig till Lennart Wittberg för vidare samtal, ring 010-574 96 22 eller skicka ett mejl till lennart.wittberg@skatteverket.se.

Skatteverket

Till toppen