På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Granskning av kontantbranscher

Skatteverket granskar företag som hanterar mycket kontanter. Syftet är att kontrollera om företagen redovisar och betalar skatt för alla sina intäkter.  

Granskning av kontantbranscher omfattar alla företag som tar betalt kontant eller med kort.

Fokus i granskningen är intäktskontroll och användning av kassaregister. Skatteverket vill förenklat uttryckt undersöka om företagen redovisar och betalar skatt för alla intäkter som de har.

Anledningen till att kontrollen görs är kraven på kassaregister som trädde i kraft den 1 januari 2010. Från och med den 1 januari 2014 omfattas även torg- och marknadshandeln av kassaregisterkravet.  Det innebär att nästan alla företag som tar betalt kontant eller med kort behöver certifierade kassaregister som Skatteverket har till uppgift att kontrollera.

Granskningen sker också utifrån olika typer av händelser som till exempel att Skatteverket får tips från allmänheten eller från personer med insyn i verksamheten. Tips är en mycket värdefull ingång i de granskningar som görs.

Det Skatteverket gör i sin kontroll av kontantbranscherna är att granska företagens bokföring och kassaregister för att se om uppgifterna stämmer och intäkter redovisas och beskattas på ett korrekt sätt. I granskningen av kontantbranscher ingår även kontroll av personalliggare inom frisör-, restaurang- och tvätteribranschen.

Kontaktperson:

Conny Svensson — rikssamordnare för Skatteverkets granskning av kontantbranscher  Tel: 010 573 50 01 E-post: conny.svensson@skatteverket.se

Skatteverket

Till toppen