På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Sociala avgifter

Här kan du se statistik om de sociala avgifter som betalas av arbetsgivare, egenföretagare och anställda. Du kan se hur stora olika sociala avgifter är och hur de har utvecklats över tiden.

Sociala avgifter, beskattningsåren 1992-2015

I den här tabellen kan du se hur olika slags sociala avgifter har utvecklats över tiden.

Källa: Uppgifterna kommer från Skatteverkets underlag från inkomstbeskattningen och från Ekonomistyrningsverket
Senast uppdaterat: 2016-12-03
Nästa uppdatering: 2017-12-22

Vill du veta mer om hur vi samlar ihop siffrorna?

I de sociala avgifterna ingår både arbetsgivaravgifter och särskild löneskatt som betalas direkt arbetsgivaren och egenavgifter som beräknas på inkomst av tjänst, enskild näringsverksamhet eller inkomst från handelsbolag.

Vill du veta mer om skillnaden mellan olika sociala avgifter?

Sociala avgifter är olika former av avgifter eller som används för att finansiera eller betala för olika former av socialförsäkringar, till exempel sjukförsäkring. Begreppet socialavgifter används som en samlingsbeteckning på lagstadgade arbetsgivaravgifter, motsvarande egenavgifter (som betalas av egenföretagare), allmän pensionsavgift och särskild löneskatt.

De avgifter som betalas ut av arbetsgivarna kallas för arbetsgivaravgifter. Det avgiftspliktiga underlaget för arbetsgivaravgifterna är löntagarens bruttoersättning inklusive skattepliktiga förmåner (men utan kostnadsavdrag).

Egenföretagarnas motsvarighet till arbetsgivaravgifter kallas för egenavgifter. Underlaget för egenavgifterna är i huvudsak nettointäkten av näringsverksamhet.

Utöver arbetsgivaravgifter och egenavgifter ska även en allmän pensionsavgift betalas, både av anställda och av egenföretagare. Den allmänna pensionsavgiften fastställs utifrån inkomstdeklarationen och den beräknas på inkomst av anställning och/eller näringsverksamhet efter vissa avdrag. Inkomsttagaren får sedan full kompensation för en allmänna pensionsavgiften i form av en skattereduktion med samma belopp.

Särskild löneskatt betalas istället för arbetsgivaravgifter eller egenavgifter på vissa inkomster som inte är förmånsgrundande, på vissa försäkringsersättningar och på pensionskostnader. För egenföretagare betalas särskild löneskatt på inkomster av passiv näringsverksamhet. Särskild löneskatt beräknas efter en lägre procentsats än arbetsgivaravgifter och egenavgifter.

Vill du veta mer om sociala avgifter och avgiftssatser?

Få mer information om sociala avgifter och hur de fungerar

Skatteverket

Till toppen