På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Momspliktig försäljning och inköp

Här kan du se statistik om de transaktioner momsen beräknas på. Det kan till exempel vara momspliktig försäljning eller inköp av varor från ett annat EU-land eller import. Här kan du också se statistik om sådan försäljning som är undantagen från moms.

Underlag (försäljning/inköp) för beräkning av moms 2016

I den här tabellen kan du se statistik om det underlag som momsen beräknas på. Moms beräknas vanligtvis på verksamhetens momspliktiga försäljning. Det finns dock även andra ekonomiska transaktioner som medför momsplikt, framför allt vid handel mellan företag i olika länder. Ibland kan det vara köparen som ska redovisa moms på en transaktion istället för säljaren. Detta kallas omvänd skattskyldighet och innebär att försäljningen är undantagen från moms och istället är inköpet momspliktigt. Ett speciellt slag av inköp som alltid förvärvsbeskattas är import, det vill säga inköp av varor från ett land utanför EU.

Källa: Uppgifterna kommer från Skatteverkets informationslager.
Senast uppdaterat: 2017-10-02
Nästa uppdatering: 2018-09-30

Vill du veta mer om hur vi samlar ihop siffrorna?

Antalet företag avser alla som redovisat något momsrelaterat belopp i momsdeklarationen. Beloppen har beräknats utifrån samtliga momsdeklarationer som avser ett visst kalenderår. Import som köparen är skattskyldig för innefattar enbart import som görs av någon momsregistrerad. Privatpersoners och icke momsregistrerade juridiska personers import redovisas till Tullverket och ingår inte i tabellen ovan.

Skatteverket

Till toppen