På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Översikt om skatt på arbete

Här kan du se översiktlig statistik om skatt på arbete. Du kan till exempel se statistik om vilka olika typer av skatter och avgifter som ingår i skatt på arbete och hur skatterna har förändrats över tiden.

Skatt på arbete, beskattningsåret 2015

I den här tabellen kan du se vilka skatter och avgifter som tas ut på skatt på arbete. Till arbetsinkomsterna räknas inte bara inkomster från anställning, utan även inkomster från till exempel sjukförsäkring och inkomster från enskild näringsverksamhet och handelsbolag.

Källa: Uppgifterna kommer från Skatteverkets underlag från inkomstbeskattningen samt från Ekonomistyrningsverket (ESV).
Senast uppdaterat: 2016-12-03
Nästa uppdatering: 2017-12-22

Vill du veta mer om hur vi samlar ihop siffrorna?

Underlaget för skatt på arbete är löner eller andra förmåner man får som anställd, egenföretagares inkomst av näringsverksamhet samt ersättningar personerna får via socialförsäkringarna när man inte har någon arbetsinkomst t.ex. sjukförsäkring, föräldraförsäkring och pension. Den statliga och kommunala inkomstskatten och den allmänna pensionsavgiften är alltså beräknad på personernas totala arbetsrelaterade inkomster inklusive inkomst av enskild näringsverksamhet och inkomst från handelsbolag. Arbetsgivaravgifter och särskild löneskatt betalas direkt av arbetsgivaren. Egenavgifter beräknas på inkomst av enskild näringsverksamhet eller inkomst från handelsbolag. Den allmänna pensionsavgiften ingår i de sociala avgifterna, men debiteras inkomsttagaren på den totala arbetsrelaterade inkomsten.

Skatt på arbete, beskattningsåren 1992-2015, mnkr

I den här tabellen kan du se hur de totala skatterna på arbete har utvecklats över tiden.

Källa: Uppgifterna kommer från Skatteverkets underlag från inkomstbeskattningen samt från Ekonomistyrningsverket (ESV).
Senast uppdaterat: 2016-12-03
Nästa uppdatering: 2017-12-22

Vill du veta mer om hur vi samlar ihop siffrorna?

Underlaget för skatt på arbete är löner eller andra förmåner man får som anställd, egenföretagares inkomst av näringsverksamhet samt ersättningar personerna får via socialförsäkringarna när man inte har någon arbetsinkomst t.ex. sjukförsäkring, föräldraförsäkring och pension. Den statliga och kommunala inkomstskatten är alltså beräknade på personernas totala arbetsrelaterade inkomster inklusive inkomst av enskild näringsverksamhet och inkomst från handelsbolag. I de sociala avgifterna ingår både arbetsgivaravgifter och särskild löneskatt som betalas direkt arbetsgivaren och egenavgifter som beräknas på inkomst av enskild näringsverksamhet eller inkomst från handelsbolag.

Skatteverket

Till toppen