På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande kan det vara problem med att logga in på Mina sidor.

Logotyp, till startsidan

För programkonstruktörer av ifyllnadsprogram

Här finns information om hur konstruktörer av till exempel bokföringssystem kan jobba med dtd-filer. Dtd-filen används för att bygga in en funktion för att skapa en fil med deklarationsuppgifter direkt ur bokföringen.

Dtd-fil står för Document Type Definition File.

Deklarationsuppgifter på fil för elektroniska moms- och arbetsgivardeklarationer

På sidan Dtd-fil hittar du aktuell filbeskrivning.

Utskrift på pappersblanketten

Komponenter (rutor och texter) som kan förekomma på flera sidor har alltid samma placering på bladet oavsett sida. För ifyllnadsprogrammen behövs därför bara en version för moms- och en version för arbetsgivardelen. Av detta följer att företagets namn och adress och deklarationsadressen alltid är på momsdelen, det vill säga på baksidan av arbetsgivardelen.

Ska du skapa en enstaka fil med deklarationsuppgifter väljer du i stället Skapa deklarationsuppgifter på fil. Då får du upp ett formulär som du fyller i och sparar.

Dtd-fil för moms- och arbetsgivardeklarationer 2015

Denna dtd-fil används för att skapa deklarationsuppgifter för de redovisningsperioder som har en deklarationsdag efter den 1 februari 2015 för moms, arbetsgivaravgifter och avdragen skatt. Detta gäller även vid en senare rättelse av en deklaration via e-tjänsten Moms- och arbetsgivardeklarationer.

Filbeskrivningen finns i denna fil:

Det kan vara maximalt 12 siffror i varje beloppsfält och i Upplysningar ryms 400 tecken på 10 rader.

I dessa filer visas exempel på hur deklarationsfilerna kan vara ifyllda:

Dtd-fil för skattedeklaration från 2007

Denna dtd-fil används för att skapa deklarationsuppgifter för deklarationsdagar från och med den 26 februari 2007, det vill säga för skattedeklarationer med det nya utseendet på momsdelen som gäller från 2007. Detta gäller även vid en senare rättelse av en deklaration via Internet. Deklarationsdagen, det datum då deklarationen ska vara inkommen till Skatteverket, är ifylld i ruta 01 på pappersblanketten.

Filbeskrivningen finns i denna fil:

Det kan vara maximalt 12 siffror i varje beloppsfält och i Upplysningar ryms 400 tecken på 10 rader. Vid rättelse av en deklaration anges orsaken i Upplysningar med minst 10 tecken.

I dessa filer visas exempel på hur deklarationsfilerna kan vara ifyllda:

Så här öppnar du dtd-filen

Du kan göra på två olika sätt:

Alternativ 1

  • Högerklicka på fil-länken och välj Spara mål som...
  • Välj ett filnamn som har ändelsen .txt och spara filen på datorn
  • Öppna txt-filen genom att antingen välja Öppna i dialogrutan, gå till Utforskaren och dubbelklicka på filen eller starta Anteckningar och välj Arkiv-Öppna.

Alternativ 2

  • Vänsterklicka på fil-länken
  • Välj Öppna
  • Om du inte har öppnat någon dtd-fil med Anteckningar tidigare, får du nu upp en ruta där du får välja program. Välj Anteckningar. (Har du öppnat en dtd-fil på detta sätt tidigare kommer datasystemet ihåg det och väljer automatiskt Anteckningar).

Använder du alternativ 2 kan det hända att det inte kommer upp någon Öppna-ruta. Det beror på vilken typ, och version, av webbläsare du använder. Om du får upp dtd:en som en html-sida måste du gå till webbläsarens Arkiv och välja Spara som... och där sätta ett filnamn med ändelsen txt.

Om du får en dtd-fil mailad till dig sparar du den på datorn med filändelsen txt. Sedan är det bara att öppna filen i Anteckningar.

Skatteverket

Till toppen