På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Personuppgifter hos Skatteverket

Skatteverket behandlar många uppgifter om privatpersoner och företag. Här kan du läsa om vad en personuppgift är, hur Skatte­verket behandlar personuppgifter och vilka rättigheter du har.

Vad är en personuppgift?

En personuppgift är all slags information som direkt eller indirekt kan hänföras till en levande fysisk person. Det betyder att om det av en registrerad uppgift direkt eller indirekt framgår vem uppgiften rör så är det en personuppgift. Exempel på personuppgifter kan vara namn, adress och personnummer, men även en bild eller ett ärendes diarienummer kan vara en personuppgift.

Att behandla en personuppgift

Med behandling av personuppgifter menas i princip allt som går att göra med uppgifterna. Det kan till exempel vara att samla in, registrera, lagra, samköra eller skriva ut uppgifterna.

Det finns flera lagar och förordningar med regler om hur behandling av personuppgifter får göras. Reglernas syfte är att skydda människor mot att deras personliga integritet kränks när personuppgifter behandlas. Generella regler finns i personuppgiftslagen (1998:204)länk till annan webbplats, kallad PUL. Därutöver finns en rad register­författningar med specifika regler för myndigheters verksamheter. Registerförfattningarna innehåller bestämmelser om att uppgifterna får behandlas utan att den registrerade lämnar sitt samtycke.

Registerförfattningar som gäller för Skatteverkets verksamhet

Dina rättigheter

Skatteverket är personuppgiftsansvarigt för den behandling av personuppgifter som görs i Skatteverkets verksamhet. Personuppgifter hos Skatteverket behandlas för olika ändamål beroende på inom vilken verksamhetsgren behandlingen görs.

Ändamål med, och regler för, behandlingen i Skatteverkets verksamhetsgrenar

Du har rätt att få veta vilka personuppgifter som rör dig som Skatteverket behandlar. Denna information kan du få kostnadsfritt en gång om året. För att få informationen skickar du in en underskriven begäran om information enligt 26 § personuppgiftslagen. Du kan skicka din begäran till Skatteverkets huvudkontor (Skatteverket, PUL 26, 171 94 Solna). Eftersom begäran ska vara undertecknad måste du skicka den i pappersform.

Du kan alltid vända dig till ett skattekontor om någon personuppgift är felaktig eller ofullständig eller om du har några andra frågor om behandlingen av dina personuppgifter.

Skatteverket

Till toppen