På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Skatteverkets organisation

Skatteverket består av ett huvudkontor som leder och styr de sju skatteregionerna.

Skatteverkets huvudkontor

Huvudkontoret, som leds av generaldirektören, består av verksledningen och sex avdelningar. De sex avdelningarna är IT-, administrativa-, rätts-, produktions-, kommunikations- och ekonomiavdelningen.

Till huvudkontoret hör även allmänna ombudet, personalansvarsnämnden, internrevisionsenheten och skatterättsnämndens kansli. Skatteverket är också huvudman för Statens personadressregister, SPAR.

Skatteverket är en så kallad enrådighetsmyndighet, som i stället för styrelse har ett insynsråd. Myndighetschefen är ordförande i insynsrådet och håller rådet informerat om verksamheten. Insynsrådet ska utöva insyn i verksamheten och ge myndighetschefen råd.

Regionerna och skattekontoren

Det är regionerna med sina skattekontor som hanterar skatteärenden för medborgare och företag, ärenden om folkbokföring, fastighetstaxering och bouppteckningar. De gör även brottsutredningar, utfärdar id-kort samt bevakar statens fordringar.

Regionerna består av skatteregioner. Dessa är mittregionen, norra regionen, Stockholmsregionen,  södra regionen, västra regionen, östra regionen och storföretagsregionen.

Skatteverkets organisation
Skatteverket

Till toppen