På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Kreditupplysning

Den som begär en kreditupplysning om en privatperson ska ha ett legitimt behov av upplysningen.

Enligt kreditupplysningslagen är det endast möjligt att lämna ut uppgifter om privatpersoners taxerade inkomst om det finns ett egentligt behov.

Samma regler gäller för kreditupplysningar på internet som för andra kreditupplysningar. Reglerna innebär att

  • den som beställer en kreditupplysning ska ha ett så kallat legitimt behov av upplysningen
  • en kreditupplysningskopia ska skickas till den som det har ställts frågor om och
  • rättelse av oriktiga eller missvisande uppgifter ska skickas till dem som under senaste året tagit del av uppgifterna.

Kreditupplysningslagen ändrades 2011

Den 1 januari 2011 ändrades alltså kreditupplysningslagen så att det inte längre är möjligt att lämna ut uppgifter om privatpersoners taxerade inkomst om det inte finns ett egentligt behov.

Syftet med lagen är att stärka integritetsskyddet och förhindra spridning av personuppgifter på webben så att grannar, arbetskamrater eller andra nyfikna inte ska kunna ta del av uppgifter utan någon anledning. Som lagen är utformad gäller den alla. Det innebär att till exempel journalister inte kan använda kreditupplysningsinformation från företag som distribuerar uppgifterna via webben.

Tidigare kunde företag skaffa sig så kallade utgivningsbevis. Med hjälp av dessa kunde de publicera uppgifter om personer på webbplatser. I och med att kreditupplysningslagen trädde ikraft är det inte längre möjligt för dessa företag att lämna ut uppgifter elektroniskt.

Skatteverket

Till toppen