På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Öppna data (PSI-data)

Öppna data är information som finns tillgänglig för vem som helst att använda, återanvända och dela med sig av, så att andra kan utveckla den och skapa nytta för fler. På den här sidan hittar du Skatteverkets öppna data.

Högst upp på sidan hittar du länkar till populära öppna data, därefter följer alla Skatteverkets öppna data i bokstavsordning. Längst ner på sidan hittar du kontaktinformation och vilka lagar som reglerar öppna data.

Format

Informationen lämnas i ett format som följer en öppen standard, främst csv (comma-separated values) och ett tillhörande API (application programming interface). För informationsmängder där andra format efterfrågats försöker vi tillhandahålla även dessa. Det kan vara till exempel excel eller txt (textfiler).

Skatteverkets öppna data i bokstavsordning

När du klickar på en rubrik i listan kommer du till en ny sida. Längst till höger på den nya sidan hittar du de olika distributioner (format) som finns tillgängliga för just den informationsmängden.

  

Skatteverkets utgångspunkter

Skatteverkets utgångspunkter för öppna data är dessa:

  • Vi tillgängliggör information som vi producerar. Informationen tillgängliggörs i den minst bearbetade formen.
  • Information som vi tillgängliggör för vidareutnyttjande är avgiftsfri.
  • Vi publicerar informationen i så maskinläsbar form som möjligt. På sikt bör information tillgängliggöras som ett API (Application Programming Interface) eller länkad data.

Lagar om vidareutnyttjande av information

Vidareutnyttjande av myndighetsinformation regleras i PSI-lagen. PSI står för Public Sector Information.

Information för vidareutnyttjande omfattar aldrig information där privatpersoner eller företag kan identifieras direkt eller indirekt. Det regleras i de här lagarna:

Kontaktperson

Robin Mångs
E-post: robin.mangs@skatteverket.se

Skatteverket

Till toppen