På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Arbetsgivardeklaration på individnivå

Arbetsgivardeklaration på individnivå, som införs i två steg från den 1 juli 2018, innebär att du som arbetsgivare ska redovisa alla utbetalningar som du har gjort till varje anställd varje månad och vilken skatt du har dragit av. Redovisningen ersätter den årliga kontrolluppgiften.

Redovisningen införs i två steg:

  • Den 1 juli 2018: Företag som ska föra personalliggare och har fler än 15 anställda.
  • Den 1 januari 2019: Alla företag med eller utan personalliggare.

Informationsturné hösten 2017

Under hösten håller vi informationsträffar runt om i landet, där vi möter dig som berörs av förändringarna den 1 juli 2018. Vi ordnar också webbseminarier, som du deltar i via din dator, mobiltelefon eller surfplatta.

Skatteverket förbereder programvaruföretag

Just nu arbetar vi intensivt med att informera och att samarbeta med programvaruleverantörer i byggandet av framtidens lönesystem. Vi samarbetar också med deklarationslämnare för att utveckla och ta fram tjänster för inlämning av arbetsgivardeklarationen.

Teknisk beskrivning för arbetsgivardeklarationer

Nu finns den tekniska beskrivningen som beskriver hur filen med arbetsgivardeklaration på individnivå ska se ut. Den tekniska beskrivningen vänder sig i huvudsak till programvaruföretag och uppgiftslämnare med egna system som producerar filer med arbetsgivardeklarationer och tillhörande individuppgifter.

Skatteverket presenterar den tekniska beskrivningen

Den 28 juni bjöd Skatteverket in programvaruföretag för att presentera och lämna ut den tekniska beskrivningen. Se filmen och få svar på några vanligt förekommande frågor samt hör några av våra intressenters syn på hur samarbetet med Skatteverket fungerar.

I oktober lanserar vi en testtjänst där företagen kan verifiera sin utveckling.

Om lagändringen

Rörligheten på arbetsmarknaden ökar och därmed den enskilde individens behov av insyn i att arbetsgivaren redovisar, inte bara lön, utan även skatteavdrag varje månad.
I den här filmen berättar vi om lagändringen kring redovisningen.

Vad innebär arbetsgivardeklaration på individnivå?

Enligt den nya lagen ska arbetsgivare redovisa hur mycket lön och skatteavdrag som har betalats till vardera anställd varje månad. Därmed kopplas skatter och avgifter redan från början till en specifik anställd. Både arbetsgivare och anställda får snabbare koll på att det blir rätt.

Vad är den största skillnaden mot förut?

I dag betalar arbetsgivare in skatteavdrag och arbetsgivaravgifter som en klumpsumma där ingen krona är kopplad till en specifik anställd. Med lagändringen kan varje arbetstagare följa arbetsgivarens redovisningar varje månad. Eventuella fel upptäcks och kan korrigeras samma månad. Det blir mycket tryggare än i dag när det kan ta flera månader att upptäcka fel. En annan fördel är att arbetsgivare inte behöver lämna kontrolluppgift från och med inkomståret 2019 eftersom de redovisar löner och skatteavdrag löpande.

Är det ett stort problem att arbetsgivare gör fel?

Det är ineffektivt för arbetsgivare att korrigera fel ofta flera månader senare. Alla ska kunna göra rätt från början så det vore dumt att behålla arbetsprocesser som bidrar till fel. När det är dags att deklarera förväntar sig arbetstagaren å sin sida att kunna godkänna sin deklaration på ett enkelt sätt. Arbetsgivaren måste ha redovisat korrekta uppgifter för att det ska fungera. Med arbetsgivardeklaration på individnivå kan arbetstagaren lättare kontrollera att rätt skatteavdrag har betalats in.

Varför beslutar man om detta just nu?

Varje anställds behov av insyn ökar i takt med att rörligheten på arbetsmarknaden växer och det blir vanligare att människor prövar på olika anställningsformer. Dessutom behöver samhället komma till rätta med skattefusk och osund konkurrens. Det blir enklare med modern teknik som stöttar en mer öppen process.

Lagändringen presenteras som ett verktyg för att försvåra svartjobb och minska osund konkurrens, kommer det att fungera?

Arbetsgivardeklaration på individnivå är ett verktyg i kampen mot svartjobb. Det blir svårare att dölja svartjobb eftersom redovisning ska ske på detaljerad nivå i nära anslutning till varje löneutbetalning.

Framför allt många mindre företag upplever ett regelkrångel som sätter krokben i vardagen. Är detta ytterligare en administrativ börda?

Nej, tvärtom vågar vi påstå. Med de nya reglerna blir redovisningen rätt från början. Det gynnar både stora och små företag.

Det ska vara lätt att göra rätt och vi gör allt vi kan för att hjälpa till. Förutom att vi samarbetar med arbetsgivare och deras deklarationsmedhjälpare så arbetar vi tätt ihop med dem som bygger framtidens lönesystem.

För företag som väljer att inte deklarera elektroniskt blir det onekligen fler rutor att fylla i varje månad. Men skyldigheten att lämna årliga kontrolluppgifter försvinner från och med inkomståret 2019.

Är det något jag som arbetsgivare bör tänka på innan lagen träder i kraft den 1 juli 2018?

Skatteverket samarbetar med programvaruleverantörer för att se till att de gör alla förändringar som de nya reglerna kräver. Ändå bör arbetsgivare kontrollera att affärssystemets leverantör uppdaterar lönesystemet enligt lagen. Företagare som har byggt ett eget lönesystem måste kontrollera att det möter de nya kraven. Programvaruföretag bör i sin tur ta kontakt med alla sina kunder för att säkerställa att lönesystemen möter de nya kraven. Dessutom bör arbetsgivaren se över sin löneprocess så att övergången till redovisning på individnivå i arbetsgivardeklaration blir så smidig som möjligt.

Vi för personalliggare och är 15 anställda nu men blir 16 i september 2018. Ska vi börja lämna arbetsgivardeklaration på individnivå den 1 juli 2018?

Nej. Bara de som ska föra personalliggare och har fler än 15 anställda den 1 juli 2018 ska lämna arbetsgivardeklaration på individnivå från det datumet. Alla andra börjar den 1 januari 2019.

Får jag börja lämna arbetsgivardeklaration på individnivå den 1 juli 2018 trots att jag inte använder personalliggare?

Nej. Bara de som ska föra personalliggare och har fler än 15 anställda den 1 juli 2018 får redovisa på individnivå från det datumet. Om du inte uppfyller dessa krav ska du fortsätta att redovisa enligt nuvarande regler under hela 2018.

För att du ska kunna förbereda dig och se om ditt lönesystem skapar en arbetsgivardeklaration enligt de nya reglerna planerar vi att lansera en testtjänst i oktober.

Jag för personalliggare och har 14 fast anställda samt 2 tillfälligt anställda. Ska jag börja lämna arbetsgivardeklaration på individnivå den 1 juli 2018?

Ja. Både fast och tillfälligt anställda räknas.

Var kan anställda ta del av uppgifterna?

Uppgifterna på individnivå kommer att finnas på Mina sidor.

Skatteverket

Till toppen