På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Skatteverkets pressmeddelande

2017-06-27

Friare regler kring personnamn från halvårsskiftet

Från den 1 juli gäller nya regler för byte av personnamn. Efternamn ges inte längre automatiskt vid födelsen och det går att ha dubbelt efternamn. Skatteverket blir samtidigt den enda myndighet som beslutar om personnamn.

– Valmöjligheterna ökar och fler kan få den namngemenskap de länge önskat nu när hela familjen kan ha dubbelt efternamn. Förhoppningsvis blir det också enklare när alla namnärenden hanteras på en myndighet, säger Agneta Carlquist, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Förändringarna i korthet:

  • Föräldrar måste anmäla både för- och efternamn efter barns födelse eller adoption. Efternamn kommer inte längre att ges automatiskt.
  • Det går att ha dubbelt efternamn. Mellannamn går däremot inte längre att lägga till, men man får ha kvar det man har.
  • De vanligaste efternamnen, exempelvis Nilsson, Andersson och Johansson men även exempelvis Hjort, Åkerman, Ögren, Rask, Jarl och Brink, förlorar sitt namnskydd och kan förvärvas av alla, mot en ansökningsavgift om 1800 kronor. Det gäller efternamn som används av minst 2000 personer.
  • Det finns inte längre något hinder mot att byta namn flera gånger.
  • Alla ansökningar om förnamnsändringar kostar från den 1 juli 250 kronor. Att ansöka om att byta efternamn kostar 1800 kronor om det inte gäller exempelvis byte till makes/makas/partners namn vid giftermål eller byte till förälders efternamn, vilket är kostnadsfritt. Detaljerad information om olika namnbyten samt avgifter finns på Skatteverket.se och är länkad nedan.

Mer information om förändringarna finns på www.skatteverket.se/namn. Blanketter för namnbyte kommer att finnas tillgängliga efter den 1 juli.

Kontaktpersoner för media

Agneta Carlquist, verksamhetsutvecklare, 010-574 86 60
Skatteverkets presstjänst, 010-574 89 60
För allmänna frågor ring Skatteupplysningen, 0771-567 567

Bilder på talespersoner finns i Skatteverkets bildbank


Skatteverket

Till toppen