På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Skatteverkets pressmeddelande

2017-04-18

Deklarera försäljning av värdepapper digitalt

Förra året sålde 481 000 personer aktier eller andra värdepapper. Dessa försäljningar ska redovisas i årets deklaration.

– Den som har sålt eller löst in värdepapper ska lämna bilaga K4 med sin deklaration. Bilagan finns i e-tjänsten och där är de flesta uppgifterna ifyllda. Det enda som behöver fyllas i är omkostnadsbeloppet, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

På Skatteverkets webbplats finns information om hur omkostnadsbeloppet ska räknas ut, det vill säga vad du har köpt aktierna för.

– Den som har sålt marknadsnoterade aktier kan alltid göra avdrag med 20 procent av försäljningspriset. Det är bra att veta för den som har ärvt aktierna, och inte vet vad de köptes för, eller för den som har ägt aktierna länge och har ett lågt omkostnadsbelopp, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Den som ska deklarera försäljning av aktier eller andra värdepapper får hjälp av e-tjänsten, där de flesta uppgifterna är ifyllda, samt med automatiska uträkningar och överföringar. Dessutom lämnas en kvittens på att deklarationen är inlämnad och det finns möjlighet att få pengar tillbaka före midsommar.

De som har ett investeringssparkonto behöver inte redovisa eventuella försäljningar som är gjorda där. Istället beräknas en schablonintäkt som är ifylld i deklarationen. I årets deklaration redovisas sådana schablonintäkter för 1,7 miljoner personer.

Bilder på kontaktpersonerna under Skatteverkets pressbilderlänk till annan webbplats på webben.

Länk till sidan med information om försäljning av värdepapperlänk till annan webbplats på webben

Kontaktpersoner för media

Anna Sjöberg, deklarationsexpert, 010-575 00 93

Johan Schauman, deklarationsexpert, 010-574 19 47

Skatteverkets presstjänst, 010-574 89 60

Vid allmänna frågor, kontakta Skatteupplysningen, 0771-567 567

Skatteverket

Till toppen