På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande kan det vara problem med att logga in på Mina sidor.

Logotyp, till startsidan

Skatteverkets pressmeddelande

2016-11-24

Rutavdrag för fler tjänster från 1 januari 2017

Från och med den 1 januari 2017 ger fler typer av tjänster möjlighet till rutavdrag. Då omfattas även reparation och underhåll av vitvaror i hemmet.
– De nya rutreglerna gäller för arbeten som utförs och betalas från och med den 1 januari, säger Pia Blank-Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

De tjänster som omfattas är reparation och underhåll av:

  • Tvättmaskin, torktumlare, torkskåp, mangel
  • Kyl, frys, diskmaskin
  • Spis, spishäll, ugn, mikrovågsugn
  • Köksfläkt, spiskåpa

Reparation och underhåll av köksapparater omfattas inte.

Det är endast arbetskostnaden som ger rätt till rutavdrag, inte kostnader för material, resor med mera. Installation och service av vitvaror omfattas inte.

– Det är värt att notera att arbetet ska utföras i bostaden. Dit räknas också garage, förråd eller tvättstuga. Det innebär att arbeten som sker i det reparerande företagets lokaler inte ger rätt till rutavdrag, säger Pia Blank-Thörnroos.

Även de som bor i hyresrätt har rätt till rutavdrag, också på maskiner som hyreshusägaren äger så länge hyresgästen själv har betalat reparationen.

Bakgrunden till att riksdagen har beslutat att ändra reglerna är att det ofta är bättre ur miljösynpunkt att reparera och återanvända produkterna än att skrota, återvinna och köpa nytt.

Kontaktperson för media:
Pia Blank-Thörnroos, rättslig expert
Tfn: 010-5741667

Pressjour:
Tfn: 010-574 89 60

Allmänna frågor, ring Skatteupplysningen 0771-567 567

Skatteverket

Till toppen