På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Skatteverkets pressmeddelande

2014-11-14

Skatteverket fortsätter granska riskkapitalbranschen

Skatteverket har beslutat att inte fortsätta driva de processer i riskkapitalgranskningen som handlar om beskattning av svenska rådgivningsbolag.
Detta efter förra veckans besked från Högsta förvaltningsdomstolen.
Skatteverket kommer däremot fortsätta att låta domstolarna pröva om delägarna ska beskattas enligt de så kallade fåmansföretagsreglerna för de belopp de fått ut.

Skatteverkets uppdrag är att se till att alla betalar rätt skatt. Vi välkomnar att vi har fått vägledning från domstolen i några frågor, men fortfarande är rättsläget inte helt klarlagt, säger Tomas Algotsson, enhetschef på Skatteverkets rättsavdelning. 

Högsta förvaltningsdomstolen beslutade förra veckan att inte bevilja prövningstillstånd i ett överklagat ärende om hur beskattning ska ske av särskild vinstandel, så kallad carried interest, från en riskkapitalfond.

Domstolen fastställde samma dag ett förhandsbesked som delvis gällde samma fråga, men där riskkapitalstrukturen var en annan. Den särskilda vinstandelen ska i detta fall beskattas som näringsverksamhet eftersom den inte motsvaras av andelsägarens kapitalinsats i fonden.

Domstolen slog också fast att fonden ska anses ha ett fast driftställe i Sverige.

– Avgörandena får konsekvenser för Skatteverkets fortsatta arbete med pågående processer och framtida granskningsarbete. Skatteverkets granskning av riskkapitalbolag och dess delägare har väckt stor uppmärksamhet och vi vill därför redovisa hur vi kommer att hantera dessa frågor framöver, säger Tomas Algotsson.

Skatteverket har dragit följande slutsatser av de båda besluten från domstolen:

  • Skatteverket kommer inte att fortsätta driva att rådgivningsbolagen ska påföras arbetsgivaravgifter för carried interest.
  • Skatteverket kommer att fortsätta att låta domstolarna pröva om delägarna ska beskattas enligt de så kallade fåmansföretagsreglerna för de belopp de fått ut.
  • Skatteverket kommer att utreda om förvaltare av utländska riskkapitalfonder har fast driftsställe i Sverige, det vill säga om de i framtiden ska beskattas i Sverige.
  • Skatteverket kommer även att analysera transaktioner där carried interest betalats in till utländska kapitalförsäkringar och där beskattning inte har skett.

Kontaktperson för media:

Tomas Algotsson, enhetschef rättsavdelningen, 010-574 82 83
Skatteverkets presstjänst, 010-574 89 60
Vid allmänna frågor, kontakta Skatteupplysningen, 0771-567 567

Skatteverket fortsätter granska riskkapitalbranschen
Skatteverket

Till toppen