Reseavdrag och bostadsförsäljning är de två områden där privatpersoner oftast gör fel med skatten. 5,3 miljarder kronor går staten miste om varje år på grund av fel på dessa områden. Det visar Skatteverkets uppdaterade analys av skattefelet.
– Vi har utvecklat vår analys av skattefelet ytterligare sedan förra året och lagt till nya områden. Grund för våra bedömningar är Skatteverkets kontroller, framför allt slumpkontrollerna, attitydmätningar och andra typer av undersökningar, berättar Eva Samakovlis, chef för Skatteverkets analysenhet.
Skatteverket har sedan 2015 gjort slumpkontroller av privatpersoners deklarationer med syfte att bättre kunna mäta skattefelet. De vanligaste felen, 86 procent, avser reseavdrag och försäljning av bostad. Tillsammans med andra fel i deklarationen uppgår felbeloppen till cirka 6,5 miljarder kronor per år. Bland privatpersoner finns också fel som framkommit i slumpkontroller av företag, till exempel oredovisade förmåner, som motsvarar cirka 4,1 miljarder konor i inkomstskatt. Totalt motsvarar det uppmätta felet för privatpersoner 1,5 procent av den fastställda skatten.
Bland små och medelstora företag visar motsvarande slumpmässiga kontroller av inkomstskatt, moms och arbetsgivaravgifter ett skattefel om cirka 14,4 miljarder kronor per år. Det motsvarar att den fastställda skatten skulle höjas med 3,4 procent.
Skatteverket har också gjort en bedömning av skattefelets utveckling. På lång sikt bedöms skattefelet ha minskat, åtminstone när det gäller den typ av skattefusk som är synligt för privatpersoner och företag. På kort sikt ser vi olika indikationer som pekar i olika riktningar bland företagen. Exempelvis har upplevelsen bland företag ökat att de i stor utsträckning är utsatta för konkurrens bland företag som skattefuskar. Samtidigt har företagarnas kännedom om andra företagare som fuskar minskat. Den sammantagna bedömningen är att skattefelet bland företag varit oförändrat 2017-2019.
– Vissa delar av skattefelet är mycket svåra att bedöma, men vi måste ändå göra en välgrundad analys. För att kunna göra en så bra bedömning som möjligt följer vi även metodutvecklingen i andra länder och på internationell nivå noga. Bakgrunden till vårt uppdrag är att både Skatteverket och lagstiftare behöver en bättre grund för beslut om åtgärder mot felen, framhåller Eva Samakovlis.
Skatteverkets åtgärder mot skattefelet beskrivs inte i rapporten, men det handlar om såväl kontroll som information, utveckling av bra tjänster och regelutvecklingsarbete.
Kontaktpersoner för media
Eva Samakovlis, analyschef, 010-574 12 70
Charlotte Berg, analytiker, 010-574 51 69
Skatteverkets presstjänst, 010-574 89 60
Vid allmänna frågor, kontakta Skatteupplysningen, 0771-567 567
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.