På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande kan det vara problem med att logga in på Mina sidor.

Logotyp, till startsidan

Seminarium om Skatteverkets insatser mot fel och fusk 2017

Skatteverket höll den 14 februari ett pressmöte om myndighetens större kontrollinsatser under 2017.

Anders Bäck, enhetschef för Skatteverkets kontroller, inledde med att berätta om hur en allt mer digitaliserad och globaliserad värld påverkar inriktningen för Skatteverkets kontrollverksamhet.

Experter från Skatteverket fortsatte att berätta om granskningar av personalliggare, rot och rutarbete, samt delningsekonomin och virtuella valutor. Skatteverkets medarbetare redogjorde också för kontrollen av grov ekonomisk brottslighet samt kontrollen av utlandstransaktioner. Det är två insatser som båda genomförs i en hög grad av samarbete med svenska och internationella myndigheter.

Generaldirektör Ingemar Hansson sammanfattade seminariet med att Skatteverkets kontroll vilar på en samverkan mellan ett gott förebyggande arbete och en effektiv efterkontroll. Han berättade även om det pågående arbetet med att införa individuella arbetsgivardeklarationer, samt om skatt som en växande hållbarhetsfråga i samhället.

 

Inspelade filmer från seminariet

Inledning

Anders Bäck, enhetschef för Skatteverkets kontroller, hälsade välkommen och inledde med att berätta om hur en allt mer digitaliserad och globaliserad värld påverkar inriktningen för Skatteverkets kontrollverksamhet.

Del 1 – Tidig kontroll – kassaregister och personalliggare

Conny Svensson berättade om att Skatteverkets kontroll av personalliggare i framför allt byggbranschen förstärks i år.

Del 2 – Rot och rut

I år granskas särskilt rot- och rutavdrag i samband med takarbeten, flyttjänster samt bostadsspekulation, visade Cajsa Toresten.

 

Del 3 – Digital ekonomi och internet

Rebecca Filis redogjorde för Skatteverkets granskning av den växande digitala ekonomin och internet, som exempelvis omfattar delningsekonomin och handel med virtuella valutor.

Del 4 – Grov ekonomisk brottslighet

Arbetet mot grov ekonomisk brottslighet sker i hög grad genom samverkan mellan flera myndigheter. Pia Bergman visade på detta och om Skatteverkets roll och fokusområden.

Del 5 – Internationellt avancerat skattefusk

Katrina Björk berättade om hur den så kallade Panama-läckan gett möjlighet till utökade kontroller av utlandstransaktioner, och hur samarbetet mellan olika länder förbättrats och utökats.

Del 6 – Sammanfattning och avslutning

Generaldirektör Ingemar Hansson sammanfattade seminariet med att säga att Skatteverket arbetar både förebyggande och med efterkontroll. Skatt är också en växande hållbarhetsfråga, menade Ingemar Hansson.

Skatteverket

Till toppen