Regeringen har föreslagit en nedsättning av arbetsgivaravgifterna för unga, 19-23 år. Nedsättningen föreslås gälla från den första januari i år, men riksdagen förväntas fatta beslut om förslaget först i början av februari. Innan riksdagen har fattat beslut kan Skatteverket inte tillämpa reglerna. Därför rekommenderar vi dem som omfattas att vänta med att redovisa arbetsgivaravgifter för januari månad.
– För att göra det enklare både för företagen och för oss så rekommenderar vi dem som omfattas av förslaget att vänta med att redovisa arbetsgivardeklarationer för januari, tills beslut om förslaget är fattat. Skulle företaget redan ha redovisat så går det att senare göra en omprövning och få del av nedsättningen ändå, men vi vill gärna tipsa om att det är enklare att vänta, säger Helena Jangel Stridh, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
De som omfattas av nedsättningen är personal som är födda under åren 1998-2002. Nedsättningen innebär att arbetsgivaravgiften för dessa personer blir 19,73 procent istället för som annars 31,42 procent. Nedsättningen gäller lön upp till 25 000 kronor. Om den anställda tjänar mer än så ska vanliga arbetsgivaravgift betalas på den del av lönen som överstiger 25 000 kronor.
Skatteverkets e-tjänst kommer att vara anpassad till förändringen den 6 februari, efter att riksdagsbeslut har fattats, vilket förväntas ske den 3 februari. Förändringen ingår bland de åtgärder som regeringen föreslagit för att underlätta för företag med anledning av pandemin.
Arbetsgivardeklarationen för januari 2021 ska vara inlämnad senast 12 februari 2021 utom för bolag som har omsättning över 40 miljoner kronor som har sista deklarationsdag 26 februari 2021.
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.