Myndigheternas årsrapportering till regeringen visar hur Skatteverket bidrar till att bekämpa den organiserade brottsligheten. Kriminella har fått höjd skatt med 100 miljoner kronor, samtidigt som Skatteverkets underrättelseverksamhet kartlagt brottsliga nätverk. Myndigheten har dessutom under 2020 lett regeringsuppdrag som ska motverka folkbokföringsbrott inom den organiserade brottsligheten.
Arbete mot narkotikabrott, skjutningar och välfärdsbrottslighet har varit i de samverkande myndigheternas fokus under 2020.
– I den organiserade brottsligheten ser vi ofta flera olika typer av kriminalitet. De utredningar som Skatteverket leder och medverkar i handlar om att se till att privatpersoner, företag och föreningar betalar rätt skatt. Vi ska försvåra för brottslingar att komma åt pengar som ska gå till välfärd och komma medborgarna till del, och förhindra att kriminella bolag konkurrerar ut företag som spelar efter reglerna, säger Anna-Karin Storsten, områdeschef på Skatteverket.
Att motverka penningtvätt är en annan central del i Skatteverkets arbete mot brott. Under förra året handlade en stor insats om bekämpning av penningtvättsbrott.
– Genom penningtvätt använder kriminella inkomster från brott i andra delar av samhället. I det här samarbetet inriktar vi oss på grov brottslighet och vi får underrättelseinformation på ett mycket mer omfattande sätt än annars, säger Anna-Karin Storsten.
Skatteverket deltar också i arbetet mot folkbokföringsbrott. Myndigheten leder ett regeringsuppdrag som är inriktat på folkbokföringsbrott inom den organiserade brottsligheten.
– I det arbetet samverkar vi även med kommuner. Folkbokföringsbrott är ofta grunden till välfärdsbrottslighet som innebär att stora resurser från välfärden går till aktörer som egentligen inte har rätt till det, säger Anders Klaar, verksamhetsutvecklare, som leder det uppdraget.
Fakta om samarbetet
Myndighetssamverkan mot organiserad brottslighet är ett långsiktigt arbete där myndigheterna samarbetar både strategiskt och operativt, för att bekämpa den organiserade brottsligheten och öka välfärden och tryggheten i samhället. Sedan 2009 samverkar tolv myndigheter med underrättelser och operativa insatser mot kriminella individer, nätverk och fenomen. Fokus ligger på allvarlig och samhällshotande organiserad brottlighet och mot organiserad brottslighet i lokalsamhället, med särskilt fokus på utsatta områden.
Myndigheterna som ingår i satsningen är Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Kustbevakningen, Migrationsverket, Polisen, Skatteverket, Säkerhetspolisen, Tullverket och Åklagarmyndigheten. Ytterligare nio myndigheter ingår som nätverksmyndigheter: Arbetsmiljöverket, Bolagsverket, Centrala studiestödsnämnden, Finansinspektionen, Inspektionen för vård och omsorg, Pensionsmyndigheten, Statens Institutionsstyrelse, Transportstyrelsen samt Länsstyrelsen i Stockholms län som samordnar övriga länsstyrelser i satsningen.
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.