Finansiella institut, varuhandel med bilar, båtar, smycken och konst samt spelbolag är några av de företagsgrupper som löper störst risk att utnyttjas för penningtvätt. Det visar en ny nationell riskbedömning som publiceras idag. Bakom bedömningen står samordningsfunktionen mot penningtvätt och finansiering av terrorism, där Skatteverket är en av 16 myndigheter.
I rapporten kartläggs och bedöms 22 samhällssektorer utifrån risker för att utnyttjas för penningtvätt och finansiering av terrorism. Bolagsbildare, företagsmäklare och trustförvaltare är andra företagstyper där risken bedöms som högst.
– Skatteverket bidrar till riskbedömningen med expertkunskaper från skatteutredningar, skattebrottsutredningar och vårt arbete mot id-relaterad brottslighet. Det är viktigt att vi myndigheter samverkar och hela tiden är lyhörda för samhällsutvecklingen, för att arbetet ska vara framgångsrikt, säger Daniel Särnqvist, samordnare för Skatteverkets arbete mot penningtvätt.
Penningtvätt och brottsliga tillvägagångssätt kan upptäckas genom olika myndigheters kontrollverksamhet, bland annat i Skatteverkets olika kontroller. Från den 1 juni 2020 är Skatteverket skyldig att anmäla alla misstankar om penningtvätt.
Sedan 2018 finns en samlad samordningsfunktion mot penningtvätt och finansiering av terrorism som leds av Polisen. En av uppgifterna är att ta fram en årlig nationell riskbedömning. Den nationella riskbedömningen visar hur företag som lyder under penningtvättslagen kan utnyttjas för penningtvätt och finansiering av terrorism, hur stor risken för detta är och hur stora konsekvenserna för samhället blir om detta sker.
De 16 myndigheter som tillsammans med Sveriges advokatsamfund ingår i funktionen är Bolagsverket, Brottsförebyggande rådet, Ekobrottsmyndigheten, Fastighetsmäklarinspektionen, Finansinspektionen, Kronofogdemyndigheten, Länsstyrelsen Skåne, Länsstyrelsen Stockholm, Länsstyrelsen i Västra Götaland, Polismyndigheten, Revisorsinspektionen, Skatteverket, Spelinspektionen, Säkerhetspolisen, Tullverket samt Åklagarmyndigheten
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.