Här följer några av de nya lagar som träder i kraft under juni och juli 2021 inom Skatteverkets områden.
Från och med den 18 juni kan samordningsnummer förklaras vilande. Dessutom kan privatpersoner själva ansöka om samordningsnummer under förutsättning att ansökan görs personligen på ett servicekontor. Den sökande måste styrka sin identitet, uppge anknytning till Sverige samt sitt behov av ett samordningsnummer.
Myndigheter är skyldiga att underrätta Skatteverket om felaktigheter i folkbokföringen. Det sker genom en sekretessbrytande regel i förhållande till Skatteverket.
Ändringen gäller från den 18 juni 2021.
Det införs en ny huvudregel om att inga utländska månggiften ska erkännas i Sverige. Förbudet ska gälla oavsett parternas anknytning till Sverige när äktenskapet ingicks. Ändringen gäller från den 1 juli.
En ny bestämmelse i inkomstskattelagen begränsar avdragsrätten ytterligare för ett företags underskott från tidigare år. Rätten att utnyttja tidigare års underskott vid ägarförändringar faller bort om underskotten med hänsyn till omständigheterna kan antas ha utgjort det övervägande skälet till ägarförändringen. Ändringen gäller från 11 juni 2021.
Schablonberäkningen som har använts för att fastställa värdet av bilförmån justeras då det ränterelaterade beloppet och det prisrelaterade beloppet ändras. Syftet med ändringen är att förmånsvärdet ska motsvara kostnaden för innehav av en privatägd bil, det ska därmed bli neutralitet mellan inkomst i form av bilförmån och inkomst i form av kontant lön.
Lagändringarna träder i kraft den 1 juli 2021 och tillämpas för bilar som blir skattepliktiga första gången den 1 juli 2021 eller senare.
Ytterligare en förstärkt nedsättning av arbetsgivaravgifter för personer som arbetar med forskning och utveckling, FoU, genomförs. Den anställde ska ha arbetat med FoU minst hälften av arbetstiden för att avdrag ska få göras mot tidigare tre fjärdedelar av arbetstiden. Vidare höjs det högsta sammanlagda avdraget från arbetsgivaravgifterna som får göras för samtliga personer som arbetar med FoU hos den avgiftsskyldige från 450 000 till 600 000 kronor per månad. Ändringarna träder i kraft den 1 juli 2021 och tillämpas på ersättning som ges efter den 30 juni 2021.
Sedan 2017 finns en möjlighet för vissa enmansföretag att få en nedsättning av arbetsgivaravgifterna när en första person anställs i företaget (växa-stöd). Nedsättningen av arbetsgivaravgifterna för den först anställda utvidgas tillfälligt för företag som inte har någon anställd och som anställer en eller två personer samt företag med en anställd och som anställer ytterligare en person. Nedsättningen ska gälla för anställningar som påbörjas under perioden 1 juli 2021–31 december 2022. Ändringarna träder i kraft den 1 juli.
En tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifterna för personer som vid årets ingång har fyllt 18 år men inte 23 år infördes i januari 2021 och gäller fram till och med mars 2023. Nu kompletteras bestämmelsen och arbetsgivaravgifterna sänkas ytterligare för dessa unga. Den nya arbetsgivaravgiften blir 10,21 procent. Reglerna gäller från den 19 juni och avser ersättning som betalas ut under juni, juli och augusti 2021.
Sveriges skatteavtal med Grekland och Portugal har sagts upp inför halvårsskiftet. Det innebär ändrad skatt för personer som bor i någon av de två länderna och har privat tjänstepension från Sverige. Tjänstepensionen kommer att beskattas med särskild inkomstskatt, SINK, i Sverige om 25 procent från och med 2022. Det påverkar även beskattning för vissa andra inkomster.
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.