Skatteverkets ställningstagande, ”Tjänsteställe för anställd som själv kan välja att arbeta på andra platser än sin arbetsplats” ska göra det tydligt för företag med anställda vad som är att betrakta som de anställdas tjänsteställe.
En anställd som har tillgång till en arbetsplats i arbetsgivarens lokaler antas ha sitt tjänsteställe där. Det gäller även om den anställde har möjlighet att arbeta på andra platser mer än 50 procent av arbetstiden.
En anställd som däremot har ingått ett avtal med sin arbetsgivare om att arbeta på en annan viss angiven plats än i arbetsgivarens lokaler får anses ha sitt tjänsteställe på den angivna platsen om huvuddelen, mer än 50 procent, av arbetet utförs där.
Bakgrunden till det nya ställningstagandet är att Skatteverket får mycket frågor om detta och att det finns ett behov av att göra det tydligt vad som gäller ur beskattningshänseende.
– Det ska vara förutsägbart för arbetsgivare vad som gäller. Med det här ställningstagandet tydliggör vi att Skatteverket utgår från att kontoret som den anställda har tillgång till är den anställdas tjänsteställe, säger Pia Blank Thörnroos, jurist på Skatteverket.
Hon tillägger att det står arbetsgivaren fritt att avtala med den anställda att hen ska arbeta huvuddelen av arbetstiden på en annan angiven plats än i arbetsgivarens lokaler, då kan den platsen bli den anställdas tjänsteställe.
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.