Skatteverket sjösätter i dag en kampanj riktad mot unga människor som flyttar ofta. Budskapet är att det är onödigt, och dessutom olagligt, att inte vara korrekt folkbokförd.
– Genom att minska slarvfelen kan vi lägga mer resurser på att kontrollera avsiktliga fel som görs med kriminellt uppsåt, säger Elisabeth Båvall, kontrollstrateg på Skatteverket.
Torsdagen 28 januari startar kampanjen ”Det var väl onödigt”, tre korta filmer som visas i sociala medier. Filmerna skildrar på ett humoristiskt sätt vardagsolyckor vid flyttsituationer. Målgruppen är i första hand personer mellan 19 och 34 år, som är det åldersspann som flyttar mest.
Förra året fick Skatteverket in 100 000 tips om misstänkt felaktig folkbokföring, vilket är en ökning med 30 procent från 2019. De flesta felen är oavsiktliga och beror på misstag eller glömska.
– En del tror att det räcker att adressändra via en privat aktör, säger Elisabeth Båvall. Andra har registrerat fel lägenhetsnummer. Därför uppmanar vi i filmerna till att anmäla flytt till Skatteverket och att kontrollera att man är folkbokförd på rätt adress.
Sedan 2018 är det olagligt att vara medvetet, felaktigt folkbokförd. Straffskalan sträcker sig från böter till fängelse i max sex månader. Den som är folkbokförd i Sverige är också skyldig att känna till att det korrekta är att vara folkbokförd där man faktiskt bor. Det blir dock ingen påföljd för den som glömt att folkbokföra sig korrekt.
Kampanjen pågår i cirka två månader. Skatteverkets ambition är att minska de oavsiktliga felen, som tar mycket tid att utreda. Resurserna som frigörs ska användas till att öka kontrollerna av misstänkt, medvetet fusk via folkbokföring.
– Det kan handla om välfärdsbrott, svartjobb och mycket annat, säger Elisabeth Båvall. Folkbokföringen är grundbulten i den svenska välfärden. Uppgifterna där sprids vidare till alla andra myndigheter och många privata aktörer, som banker och försäkringsbolag.
Läs mer på kampanjsidan minadress.
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.