Skatteverket har beslutat att inte lämna några skulder för indrivning till Kronofogden i februari med anledning av lagförslaget om utökade möjligheter att ansöka om tillfälliga anstånd med betalning av skatt och avgift.
Möjligheten att få tillfälligt anstånd med att betala skatt och/eller avgift utökas med fler redovisningsperioder. Den nya lagen väntas träda i kraft den 5 februari i år.
Redan nu går det att ansöka om tillfälligt anstånd på Mina Sidor med anledning av lagförslaget. Skatteverket börjar hantera ansökningarna och besluta om anstånd enligt de nya reglerna så snart lagen träder i kraft. Lagen är föreslagen att träda i kraft den 5 februari och själva beslutet väntas tas i riksdagen den 3 februari.
För företag som har fått ett betalningskrav från Skatteverket i början av januari, med sista betalningsdatum den 26 januari, kommer Skatteverket inte att lämna ärendet vidare till Kronofogden för indrivning.
Den nya lagen förväntas börjar gälla den 5 februari och månadsavstämningen av skattekontot, där man ser vilka företag som har obetalda skulder, sker den 6 februari. Det finns ingen möjlighet för Skatteverket att få reda på vilka företag som skulle kunna få anstånd med anledning av de nya reglerna och som dessutom kommer att ansöka om anstånd, därför kommer inga skattekontoskulder att lämnas till Kronofogden vid den kommande avstämningen.
Det här innebär att alla skattekontohavare får ytterligare en månad på sig innan underskottet lämnas för indrivning. Pengarna ska finnas på skattekontot den 26 februari för att undvika att skulden lämnas över.
Kostnadsräntan är 16,25 procent för betalning som inte sker i rätt tid. Räntan påförs från och med dagen efter den dag beloppet senast skulle ha varit bokfört på skattekontot, fram till dess betalning görs eller skulden lämnas för indrivning. När skulden lämnats till Kronofogden är räntan 1,25 procent.
Det finns möjlighet till snabbrestföring. Ett företag som vill bli snabbrestfört kan ringa Skatteverket och begära att skulden lämnas över till Kronofogdemyndigheten.
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.