Skatteverket lämnar rapporten ”Utvärdering av avfallsförbränningsskatten” till Finansdepartementet den 1 oktober. Slutsatsen är att skatten inte styr verkningsfullt mot de mål som motiverar skatten.
På kort sikt har avfallsförbränningsskatten vältrats över på aktörer för materialåtervinning som kommuner, kommunala bolag, kommunalförbund och privata aktörer som köper energiåtervinningstjänster. Dessa har i sin tur skjutit över skatten på de hushåll och företag som har genererat avfallet.
– Även om kostnaden för skatten har flyttats över till hushåll och företag har de här aktörerna svårt att reagera på skattens prissignal, därför har källsorteringen inte ökat. Skattens effekt på materialåtervinningen har blivit försumbar, säger Charlotte Berg projektledare på Skatteverket.
En förklaring till att skatten inte påverkar återvinningen av material är att det redan finns andra styrmedel på avfallsområdet. Exempelvis har drygt en tredjedel av kommunerna infört flerfackskärl eller olikfärgade påsar för optisk sortering som ett led i att anpassa hanteringen av avfall inför kommande krav. Med ett sådant avfallshanteringssystem är skatten överflödig eftersom den inte påverkar mängden avfall som källsorteras.
En femtedel av kraftvärme- och värmeverken anger att de har reviderat sina investeringsplaner till följd av skatten trots att de har kunnat stjälpa över skatten på de svenska mottagningsavgifterna.
– På lång sikt verkar det alltså som om företagen bedömer att de inte kan flytta över skatten på mottagningsavgifterna i tillräcklig utsträckning. Utvecklingen för avfallsbaserade kraftvärme- och värmeverk beror även på prisutvecklingen inom EU:s utsläppshandelssystem och i vilken mån förbränningskapaciteten byggs ut i Europa, säger Eva Samakovlis, analyschef på Skatteverket.
Skatteverkets utvärdering visar också att skatten troligen inte kommer att underlätta för omställningen till en cirkulär ekonomi eftersom varken avfallsflöden, materialåtervinning, produkters design eller växthusgaser bedöms påverkas i någon större utsträckning på längre sikt.
Avfallsförbränningsskatten infördes i april 2020 och tas ut för varje ton avfall som förs in på en avfallsförbrännings- eller samförbränningsanläggning. Syftet med skatten är att öka materialåtervinningen och minska växthusgasutsläppen.
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.