På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

2017-08-16

Ska du flytta för att studera?

När du flyttar för att studera vid universitet eller högskola – kom ihåg att anmäla flytt och folkbokföra dig på studieorten. Det gör du enklast genom vår e-tjänst Flyttanmälan.


Om du bosätter dig på studieorten ska du vara folkbokförd där och du måste därför anmäla flytt till din nya adress.

Var du är folkbokförd har stor betydelse för till exempel i vilken kommun du ska betala din skatt, rätten till bidrag och var du får rösta.

Dubbel bosättning

Om du bor på mer än ett ställe när du studerar, så kallad dubbel bosättning, finns det särskilda regler för var du ska vara folkbokförd.

Det finns dock fall då man inte ska vara skriven på studieorten. Ett exempel är om man har familj och barn på annan ort. Då ska man normalt vara skriven tillsammans med familjen.

Du som är under 18 år

Om du är under 18 år och flyttar från dina föräldrar på grund av studier ska du ändå vara folkbokförd hos dina föräldrar. Detsamma gäller om du redan fyllt 18 år men fortfarande går i grund- eller gymnasieskola.

Skatteverket

Till toppen