Publicerad i Svenska Dagbladet den 20 januari 2020
I december 2019 publicerade Skatteverket en rapport om personalliggare vars huvudsakliga resultat visar att:
Kärnan i kritiken från Daunfeldt, Gidehag och Rudholm uppfattar vi rör dessa tre delar:
Daunfeldt, Gidehag och Rudholm menar att det inte går "… att studera effekten av personalliggare på antalet anställda i restaurangbranschen eftersom företagarnas anställningsbeslut även påverkades av de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga…". Detta påstående är förhastat, och skulle det stämma undergräver det även resultaten i Daunfeldts, Gidehags och Rudholms egen analys av personalliggarsystemet. För att de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga ska kunna utgöra ett problem för Skatteverkets analys krävs inte bara att reformen har påverkat antalet anställda, utan att påverkan har varit olika i personalliggarbranscherna jämfört med jämförelsebranscherna. För att undersöka om så är fallet har vi testat denna hypotes. Eftersom vi inte finner stöd för hypotesen i de data som används i analysen kan vi studera effekten av personalliggare på antalet anställda.
Vidare stämmer inte Daunfeldts, Gidehags och Rudholms påstående om att personalliggarsystemet inte genererar skatteintäkter. Skatteverkets analys visar att genomförda personalliggarbesök leder till en betydande genomsnittlig ökning av den rapporterade lönesumman bland besökta företag under besöksmånaden och månaderna efter. För små företag finns även en långsiktig effekt. Ökade kontrollbefogenheter inom ramen för personalliggarlagstiftningen leder med andra ord till att svartarbetet minskar avsevärt bland besökta företag i både restaurang- och byggbranschen. Detta innebär en positiv effekt på skatteintäkterna och en förbättrad konkurrenssituation för de många företag som inte anlitar svart arbetskraft.
Slutligen har Skatteverket, precis som andra myndigheter, sett ett behov av att förstärka analyskompetensen. Sedan den första rapporten om personalliggare publicerades för drygt 10 år sedan har således mycket hänt internt samtidigt som det skett en betydande metodutveckling på området. Att bygga ny kunskap innebär naturligt att gammal kunskap ifrågasätts vilket gäller såväl Skatteverkets tidigare analyser som analyser av andra aktörer. Av den anledningen innehåller Skatteverkets senaste rapport omfattande kritik mot de rapporter som Daunfeldt, Gidehag och Rudholm har tagit fram på uppdrag av Svenskt Näringsliv.
Nikolay Angelov, rapportförfattare och analytiker, Skatteverket
Eva Samakovlis, analyschef, Skatteverket
Länk till repliken på svd.se Länk till annan webbplats.
Länk till debattartikeln på svd.se Länk till annan webbplats.
Kontaktperson för media:
Skatteverkets presstjänst, 010-574 89 60
Allmänna frågor:
Ring Skatteupplysningen, 0771-567 567
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.